Home»Kult»A MISLILI SMO DA SVE ZNAMO O LIVERPULSKOJ ČETVORCI… Ovaj film je iznenadio čitav svet, i vas će…

A MISLILI SMO DA SVE ZNAMO O LIVERPULSKOJ ČETVORCI… Ovaj film je iznenadio čitav svet, i vas će…

3
Shares
Pinterest Google+
The Beatles/Photo: Facebook@thebeatles
The Beatles/Photo: [email protected]

Poznati reditelj i producent Ron Hauard napravio impresivan film o grupi o kojoj se naizgled sve znalo. Film je fascinantan zahvaljujući Hauardovoj ideji da se obrati poklonicima grupe i zamoli ih za amaterske snimke i fotografije koje su napravili na američkoj turneji legendarnog benda. Zbog toga film izgleda tako živopisno, menjaju se formati i kvalitet zvuka.

U početku trebalo je da to bude samo dokumentarac u kojem bi uživali pretplatnici popularne američke “streaming” usluge Hulu, a tek reda radi prikazali su ga i u osamdesetak bioskopskih sala. Međutim, odjek je bio toliki da su morali da naprave ozbiljnu distribuciju, i to ne samo u Americi nego i širom sveta.

Dakle, film o grupi o kojoj se, naizgled, sve znalo. Ali ipak nije. Kako originalni naslov objašnjava, “Osam dana u nedelji – godine turneja” bavi se razdobljem kada su se Beatlesi našli u mašini za mlevenje emsa koja ih je umalo zaista i samlela: njihov menedžer Brajan Epštajn organizovao im je koncerte po 25 američkih gradova, posle nastupa u šou programu Eda Salivena koji je pratilo 76 miliona gledalaca postali su prvorazredna senzacija, što je bilo ispunjenje njihovih snova. Jer, samo Englez koji je uspeo u Americi je zadovoljan Englez, ali je cena uvek dosta visoka.

Epštajn je, naime, shvatio da je jedno pokazivati se publici i svirati joj što želi, ali istovremeno je neophodno isporučivati i nove proizvode. Na turnejama su morali i da komponuju i uvežbavaju nove pesme, na podu hotelskih soba ili u bilo kojem mirnijem prostoru, ali su imali dovoljno energije da usput odrade i pres konferencije, duhovito se ograđujući od suviše glupih pitanja. Obavili i socijalno svesni zadatak, na Floridi su odbili da nastupe pred odvojenim gledalištem, publika je morala da bude rasno mešovita:

– Crnačka muzika nam je bila uzor i sad bi ispalo da pljujemo po sopstvenim korenima – rekli su.

Iako su formati i kvalitet zvuka u filmu u najmanju ruku diskutabilni, to ništa ne smeta, jer su to odjednom Beatlesi kakve nikad nismo imali prilike da vidimo. Upleteno je i snimanje filma Ričarda Lestera “A Hard Day’s Night”, koje se odigravalo upravo tada i njegove protagoniste je itekako inspirisalo: nikad nešto takvo nisu radili i zato su reagovali vrlo entuzijastično. Već snimanje narednog filma “Help!” nije im baš bio neki izazov, bez obzira na to što se snimalo i na egzotičnim lokacijama.

Pol Makartni je to ovako objasnio:

– Samo slušajte reči te pesme – Upomoć! – to je situacija u kojoj smo se stvarno nalazili.

Kasnije je objavljen njihov dotad najambiciozniji album “Rubber Soul”, otkrili su svet droge, prestali su da budu četvorka koja zajednički donosi odluke i postali pojedinci sa sopstvenom muzikom i interesovanjima. Naravno, koncerti su im postali sporedna delatnost, da bi ih gotovo potpuno ukinuli. Hauard se spretno i vrlo ekonomično drži glavne teme, ali usput nenametljivo izlaže biografiju Beatlesa.

Film se kod nas pojavio još u septembru prošle godine, ali je na bioskopskom repertoaru bio samo nekoliko nedalja. I zato je ovo apel, poziv, kako god želite da ga nazovete, da neka distributerska kuća razmisli o kupovini DVD licence. Isplatiće se.

Mada… ceo film možete pogledati na OVOM LINKU.

HL/Jutarnji.hr

Previous post

Šta je 530 kilometara kad voliš Green Day: Kalifornijski trio 6. juna u Ljubljani

Next post

Danas počinje 10. Međunarodni festival dokumentarnog filma - Beldocs

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *