Home»Muzika»Srećan vam praznik džezeri!

Srećan vam praznik džezeri!

4
Shares
Pinterest Google+
Photo: Pixabay
Photo: Pixabay

Širom sveta danas se obeležava Svetski dan džeza, koji je 2011. godine ustanovio UNESCO sa ciljem da se istakne uloga džeza u ujedinjavanju ljudi cele planete.

Svetski dan džeza povezuje zajednice, škole, umetnike, istoričare, akademike i džez entuzijaste, koji širom sveta slave i uče o džezu, njegovim korenima, budućnosti i uticaju.

Svakog 30. aprila ukazuje se neophodnost interkulturnog dijaloga, međusobnog razumevanja, a džez se prepoznaje kao sredstvo promocije mira, dijaloga među kulturama, kao umetnička forma koja poštuje različitosti, ljudska prava i dostojanstvo i promoviše slobodu u izražavanju.

Photo: Facebook @intljazzday
Photo: Facebook @intljazzday

Ove godine globalni grad-domaćin Svetskog dana džeza je Havana, gde je proslava počela još 24. aprila. Pedeset priznatih muzičara i pedagoga sa Kube i iz čitavog sveta učestvuju u koncertima, master klasovima, radionicama improvizacije, džez sešnima i različitim akcijama koje se odvijaju u školama, kulturnim centrima, džez klubovima i parkovima širom Kube.

Centralna proslava je danas u Gran Teatro de La Habana…

U Beogradu Svetski dan džeza biće proslavljen koncertom Irene Blagojević u Domu omladine Beograd i programom “Jazz a Vue 1927-2017” koji organizuje džez centar i klub “Mihailo Miša Blam”.

Irena Blagojević/Photo: facebook@Irena Blagojević (official page.)
Irena Blagojević/Photo: faceboo[email protected] Blagojević (official page.)

Džez, pop i soul pevačica Blagojević će u Domu omaldine predstaviti svoj drugi album “Blistavi grad”, rađen je u džez-pop žanru, kojim se nametnula kao zreo vokalista, specifičnog i prepoznatljivog stila, ali i kompozitor, aranžer i tekstopisac.

Photo: Promo
Photo: Promo

Program “Jazz a Vue 1927-2017” biće posvećen svim muzičarima koji su svirali džez, počev od Rafaela Blama i sastava Mickey jazz do najmlađih.

Već u 15 časova će sa Studentskog trga u Beogradu krenuti otvoreni autobus koji će se kretati Kolarčevom ulicom, Ulicom kralja Milana do Slavije i istom trasom nazad, a na krovu autobusa smenjivaće se muzičari: “Institut” Veljka Nikolića, Igor i Jovana Lazić (francuski rog, gitara, flauta, vokal), sastav trubača Novaka Mijovića, trio Matras bubnjara Nikole Radojičića, trubač Vladica Vasić.

Program će se nastaviti u večernjim časovima u džez klubu “Mihailo Miša Blam” velikim džem sešnom.

Milan Petrović Quartet/ Photo: Facebook @MilanPetrović Quartet
Milan Petrović Quartet/ Photo: Facebook @MilanPetrović Quartet

Svetski dan džeza biće proslavljen i u Nišu i Bujanovcu u organizaciji Nišvil džez festivala.

Kao nastavak saradnje započete projektom “Džez – multikulturalni izraz” 2012, Nišvil i Dom kulture “Vuk Karadžić” u Bujanovcu će upriličiti koncert u sali Doma kulture, gde će nastupiti sastavi Irish Clovers iz Niša i Strangers from south iz Bujanovca.

Celovečernji koncert u Nišu biće i ovom prilikom održan u saradnji sa klubom Feedback uz učešće Milan Petrović Kvarteta iz Beograda, DJ Master Flow iz Subotice i niški muzičari džez, bluz, soul, fank i srodnih muzičkih pravaca.

Previous post

Nije baš da im fali Eksl... Novi Gansi na turneji već zaradili 230 miliona dolara

Next post

I MI VOLIMO REJMONDA... Snima se srpski rimejk kultne TV komedije

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *