Da, da… istinite priče… Filmovi za koje nas Holivud laže

0
51

Poznato je da filmovi koji imaju onaj dodatak da su “zasnovani na istinitom događaju”, po automatizmu postaju popularniji. Međutim, u želji da privuku što više publike u Holivudu umeju da “dorade” istinite događaje čime praktično obmanjuju  gledaoce.

Predstavljamo vam neke od takvih filmova…

Argo

Argo/ Photo: imdb.com
Argo/ Photo: imdb.com

CIA je u filmu o akciji Tonija Mendeza koji je izvukao šestoro američkih diplomata iz Irana, prikazana kao agencija koja je odradila najveći deo posla. U stvarnosti, Mendez ne samo da nije belac, već su 90 odsto posla odradili Kanađani, dok su Amerikanci uglavnom provodili vreme opijajući se u kući koju su im osigurali saveznici iz Kanade.

Agent koji je pomagao Mendezu potpuno je izbačen iz priče, članovi lažne filmske ekipe nisu odlazili na lokacije u Teheranu (jer to bi bilo nepotrebno izlaganje opasnosti), najveći problemi koje su imali bili su oni s lokalnim stanovništvom koje je zapazilo da se ne radi o tipičnim Irancima, a dramatični beg sa aerodroma nikada se nije dogodio.Bukirali su najraniji let pa nisu imali problema ni sa vojskom koja je u to vreme odmarala. Jednostavno su seli na avion i pobegli iz zemlje.

Rush

Rush/ Photo: imdb.com
Rush/ Photo: imdb.com

Priča o legendarnim vozačima Formule 1 zanimljivija je ako na velikom platnu gledamo dva zakleta neprijatelja, ali postoji jedan problem – to nije istina. U pravom životu, Džejms Hant i Niki Lauda su bili dobri prijatelji. Neko vreme su čak i živeli zajedno i često su izlazili.

Takođe, neke trke su imale drugačiji ishod, a Hant nikada nije udario novinara.

Open Water

Ono što je istina jeste da su američki ronioci Tom i Ajlin Lonergan slučajno napušteni u okeanu prepunom morskih pasa 25. januara 1998. godine. Sve ostalo je samo nagađanje o tome šta se dogodilo. A da stvar bude gora, ono malo informacija koje postoje o događaju ukazuju na to da se desilo suprotno od onog što je prikazano u filmu.

Stručnjaci tvrde da su se rešili ronilačke opreme zbog vrućine i delirijuma, posle čega su se verovatno udavili. Ipak, morski psi su zanimljiviji.

Straight Outta Compton

Osim što su tu i tamo omanuli u vezi sa vremenom u kojem su neke pesme nastale, film gotovo savršeno zaobilazi one nesimpatične delove biografije Dr. Drea (koji je i jedan od producenata filma), a koji bi bili savršeni za film. Naime, Dre je imao “naviku” da pretuče suprugu koju je davio i pokušao da baci niz stepenice.

U jednoj verziji scenarija taj deo priče je čak i postojao, ali je na kraju izbačen jer bi jedan od centralnih likova ispao daleko manje simpatičan. Oni upoznati sa pravom pričom javno su prozvali Drea zbog ulepšavanja istine, a on je kasnije dao i izjavu u kojoj je pokušao da se opravda.

Munich

Munich/ Photo: imdb.com
Munich/ Photo: imdb.com

Spilbergov “Minhen” je odličan film koji gotovo savršeno prikazuje ludost koja je usledila nakon što su palestinski teroristi poubijali 11 izraelskih sportista tokom Olimpijskih igara 1972. I mada je izraelska odmazda u filmu prikazana kao katastrofa u kojoj heroji postaju zločinci, mnogo toga nije tačno.

Na primer, većinu članova terorističke organizacije Crni septembar nisu pobili članovi jednog, već više timova agenata. Još jedan detalj koji je izostao iz filma su i civili koji su nastradali tokom izraelskih misija (troje ubijenih i petnaestoro ranjenih).

American Sniper

American Sniper/ Photo: imdb.com
American Sniper/ Photo: imdb.com

Jedna od prvih stvari koje ćete primetiti u filmu Klinta Istvuda je prilično rasistički i neodgovoran pristup prikazivanju rata u Iraku. Muslimani su u filmu prikazani kao oličenje zla, a poznata scena sa ubistvom deteta nikada se nije dogodila.

Kris Kajl u stvarnosti je upucao ženu koja je nosila ručnu bombu, ali nije poslala dete da posao odradi umesto nje. Isto tako, lik neprijateljskog snajperista Mustafe postojao je u stvarnosti, ali Kajl je za njega samo čuo dok je bio na ratištu. Nikada ga nije upoznao ni video. On je samo nerazrađeni lik koji ubija bez razloga i zaslužuje smrt.

The Perfect Storm

The Perfect Storm/ Photo: imdb.com
The Perfect Storm/ Photo: imdb.com

Film o članovima ribarskog broda čija ja posada nastradala tokom “savršene oluje” baziran je na knjizi Sebastijana Jungera, koji je događaje sklepao kombinujući priče ribara koji su se našli u sličnoj situaciji kao i posada broda.

Ali, to su u najboljem slučaju pretpostavke, a pravi događaji su naduvani kako bi film bio zanimljiviji. Jedino što je tačno jeste da su isplovili i nisu se vratili.

Bridge of Spies

Ono što je prikazano u filmu daleko je od istine. Naime, američki pilot, Geri Pauers, nikada nije mučen. Ruski stražari pristojno su se odnosili prema njemu, a tokom boravka u zatvoru vreme je kratio štrikanjem.

Najgore što mu se dogodilo (osim zatvaranja) bilo je to što je strahovao da će ga supruga prevariti. Ali, to nije dovoljno dramatično.

Izvor: noizz.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime