ISTINA O MR. DINAMITU: U Srbiju stigla knjiga “Ožeži pa beži: James Brown i potraga za američkim soulom”

0
202
Džejms Braun/ Photo: telegraph.co.uk
Džejms Braun/ Photo: telegraph.co.uk

Povodom 3. maja, rođendana Džejmsa Brauna “Gospodina Dinamita”, “Kuma soula” i jednog od najvećih muzičara u svetu popularne muzike, u prostorijama LEILA Recordsa od 19:00 časova izdavačka kuća Dereta predstaviće knjigu “Ožeži pa beži: James Brown i potraga za američkim soulom” Džejmsa Mekbrajda.

O Džejmsu Braunu i načinu na koji je oblikovao pop kulturu našeg doba na promociji će govoriti: Petar Peca Popović (muzički kritičar), Srđa Anđelić (Mjehur Na Mreži), Bege Fank i Aleksandar Šurbatović (urednik izdanja).

Photo: Promo
Photo: Promo

Muzika Džejmsa Brauna skoro da je žanr po sebi jer nema sumnje da je on bio jedna od najznačajnijih i najuticajnijih muzičkih figura popularne kulture XX veka.

Poznat i pod nadimkom “najvredniji čovek šou-biznisa”, istovremeno je bio i veoma problematična, pogrešno shvaćena i kontroverzna ličnost.

Zato je Džejms Mekbrajd koji je i sam profesionalni muzičar krenuo u veliki poduhvat potrage za “pravim” Braunom, postepeno razotkrivajući njegovo detinjstvo i priču o propalom imanju na kom je odrastao, kao i skrivenu istoriju njegove mladosti.

Sa slavom stiglo je i mnogo problema, kako privatnih tako i profesionalnih: smrt sina, optužbe za utaju poreza, borba protiv rasne segregacije i na kraju, čitava saga oko njegovog nasledstva koja će zadobiti razmere tragične TV sapunice.

Njegov odnos sa zaposlenima i muzičarima bio je kompleksan jer je Braun znao da bude i pokroviteljska, zaštitnička figura, ali vrlo često i surovi šef koji ne pokazuje slabosti prema svojim najbližim saradnicima.

Bio je bolesno uredan i znao je da posle koncerta satima osamljen sređuje frizuru ispod frizerske haube. Posle njegove smrti organizovana su tri opela, a kovčeg mu je bio od čistog zlata. Ništa se manje nije ni očekivalo od takvog čudaka i muzičkog genija.

Promociju biografije Džejmsa Brauna upotpuniće Bege Fank muzikom ovog  “oca fanka”, najboljeg od najboljih.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime