Kendrik Lamar na novom albumu semplovao pesmu legendarnog jugoslovenskog benda September

0
38
Kendrik Lamar/Photo: facebook@kendricklamar
Kendrik Lamar/Photo: facebook@kendricklamar

Nije neobična činjenica da mnogi izvođači pronalaze inspiraciju u nekim pesmama kolega muzičara. Neki plagiraju, neki od traže dozvole za razn razne samplove, ili baziraju svoje refrene na tuđim pesmama. Kad to rade domaći muzičari i nije baš neka vest,  ali kad to urade svetski poznate zvezde, onda je to – velika stvar.

Jedan od primera je pesma “Pitbull Terrier” južnoafričke atrakcije Die Antwoord koji su, naravno uz dozvolu, refren bazirali na pesmi “Pit Bull” iz filma “Crna mačka, beli mačor” Emira Kusturice, koja se nalazi na soundtracku “Black Cat, White Cat”. Originalno se nalazi na albumu “Unza Unza Time” The No Smoking Orchestra objavljenom 2000. godine (prvi zajednički album Zabranjenog pušenja i Emira Kusturice).

https://www.youtube.com/watch?v=z0HIzXVw348

Ipak, trenutno najaktuelnija priča u vezi s ovom temom svakako je pesma “Duckworth” s nedavno objavljenog albuma “Damn” megapopularnog repera Kendrika Lamara, u sklopu koje je semplovana numera “Ostavi trag” nekadašnjeg jugoslovenskog jazz rock benda September, osnovanog davne 1975. u Ljubljani.

Da sve bude dodatno vredno spomena je i činjenica da se prilikom ovog ‘omaža’ 9th Wonder, odnosno producent novog Kedrikovog albuma, zahvalio legendarnom klavijaturisti Tihomiru Popu Asanoviću, članu grupe September, koji je radio i sa grupom Time.

Tihomir Pop Asanović/Photo: Promo
Tihomir Pop Asanović/Photo: Promo

Naime, producent 9th Wonder je za portal blackouthiphop izjavio:

9th Wonder /Photo< ZouTube printscreen
9th Wonder /Photo< ZouTube printscreen

– Molim vas recite gospodinu Tihomiru Popu Asanoviću da mu se zahvaljujem na bezvremenskoj muzici i da se nadam da ću jednog dana moći da se fotografišem s njim.

HL/Izvor: Muzika.hr

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime