Home»Muzika»Kad slave džezeri… Svetski dan džeza u Beogradu, Nišu i Bujanovcu

Kad slave džezeri… Svetski dan džeza u Beogradu, Nišu i Bujanovcu

9
Shares
Pinterest Google+

Svetski dan džeza obeležava se širom sveta 30. aprila, i to kao zvaničan UNESCO praznik. Džez je u zvaničnim dokumentima UN od 2011. proglašen za “sredstvo sporazumevanja, dijaloga i jedinstva među ljudima”.

Photo: Pixabay
Photo: Pixabay

Dom omladine Beograda i Beogradski džez festival od od 2012. redovno obeležavaju ovaj dan organizovanjem džez koncerata čija misija je popularizacija ove vrste muzike i pogleda na svet kod najšire publike.

Ove godine na sceni Doma omladine 30 aprila od 21:00 čas nastupiće naša istaknuta džez, pop i soul pevačica Irena Blagojević. Poznata kao vrhunski muzičar, kompozitor i predavač Blagojević je beskompromisna umetnica koja godinama ne odstupa od svojih estetskih i stvaralačkih normi. Nedavno je objavila album “Blistavi grad” koji je za kratko vreme postao omiljena “poslastica” ljubitelja džeza u Beogradu.

Irena Blagojević/Photo: facebook@Irena Blagojević (official page.)
Irena Blagojević/Photo: [email protected] Blagojević (official page.)

Svetski dan džeza biće proslavljen 30. aprila i u Nišu i Bujanovcu u organizaciji “Nišvil džez festivala”.

Na koncertu povodom Svetski dan džeza u Nišu koji će biti održan u saradnji sa klubom “Feedback” nastupiće Kvartet Milana Petrovića iz Beograda, DJ Master Flou iz Subotice i niški muzičari džez, bluz, soul, fank i srodnih muzičkih pravaca.

Festival je pozvao muzičare svih generacija da se pridruže proslavi Svetskog dana džeza, donesu instrumente, budu deo ekipe i uključe se u “spontano ‘džemovanje’ “.

Milan Petrović Quartet/ Photo: Facebook @MilanPetrović Quartet
Milan Petrović Quartet/ Photo: Facebook @MilanPetrović Quartet

Milan Petrović Quartet (MPQ) oformljen je u martu 2011. godine u Beogradu i danas je jedan od aktivnijih instrumentalnih bendova. Prvi javni nastup imali su 24. marta 2011. na sessionu u okviru izložbe “Serbian Soul, БРЕ” fotografa Ivana Grlića.

MPQ izvodi instrumentalni fank, bluz, džez, sa raznim elementima world musica, baziran na kompozicijama Milana Petrovića i karakterističnim aranžmanima svetskih i domaćih tema.

Do sada su objavili pet izdanja: “Excursion”, “Favorites”, live sa tri pesme “High Voltage Studio Sessions Vol.2”, “Live @ Nišville Jazz festival 2014” i “Dates” iz 2016. koji su snimili u saradnji sa hrvatskim gitaristom Brunom Mičetićem.

Master Flow/ Photo: Facebook @MasterFlowJazzySad
Master Flow/ Photo: Facebook @MasterFlowJazzySad

Master Flow, DJ i producent iz Subotice,  jedan je od pionira elektro sving, nju džez i elektro tango zvuka u regionu i frontmen prvog elektro sving benda u Srbiji “Bendtronica”.

Zvanični je muzički saradnik brenda Levi Strauss & Co. u Srbiji od 2008. godine. Dj host je novosadske muzičke večeri JazzySad u kojoj kombinuje džez-funk, modal, latino i disko trake iz svoje bogate kolekcije.

Umetnik iza ovog aliasa je i menadžer “Midnight JazzDance” stejdža na renomiranom Nišvil džez festivalu, student dizajna i produkcije zvuka na prestižnom Tehničkom univerzitetu u Gracu i čest gost DJ beogradskih i evropskih klubova koji neguju vinil kulturu.

A evo kako izgleda zvanična satnica koncerta u Nišu:
21 – 22 čas DJ Master Flow
22 – 23 čas Milan Petrovic Quartet
23 – 01 čas Jam Session
01 – 02 čas DJ Master Flow

The Irish Clovers/ Photo: Facebook @IrishCloversNis
The Irish Clovers/ Photo: Facebook @IrishCloversNis

Kao nastavak saradnje započete projektom “Džez – multikulturalni izraz” 2012, “Nišvil” i Dom kulture “Vuk Karadžić” u Bujanovcu će biti održan koncert u sali Doma kulture, gde će nastupiti sastavi “Irish Clovers” iz Niša i “Strangers from south” iz Bujanovca. Ulaz na koncerte je besplatan.

 

Previous post

EH, TE OSAMDESETE… Bananarama ponovo na okupu

Next post

Party time... DJ Mahmut Orhan i Carla's Dream 26. maja u Areni

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *