Home»Pulse»Najave»Projekat Nacija: Dokumentarna pozorišna predstava “JAMI DISTRIKT” u Bitef teatru

Projekat Nacija: Dokumentarna pozorišna predstava “JAMI DISTRIKT” u Bitef teatru

3
Shares
Pinterest Google+

Pozorišna predstava “JAMI DISTRIKT” u režiji Kokana Mladenovića i po tekstu Milene Bogavac biće izvedena u Bitef teatru 26. i 28. aprila.

Photo: Facebook @naciJAnacija
Photo: Facebook @naciJAnacija

“JAMI DISTRIKT” je pozorišna predstava koja problematizuje pitanja nacije i nacionalnih država, u hi-tech svetu 21. veka. Polazeći od činjenice da je nacija konstrukt i pojam izmišljen u 19. veku, ova predstava postavlja pitanje: kako je devetnaestovekovnom izumu pošlo za rukom da izgleda kao da bio tu oduvek?

Da li su nam, u eri interneta, veštačke inteligencije i savremene medicine, još uvek potrebne stare, “dobre” nacije? Šta će smeniti nacije i nacionalne države? I ko je gori: nacije ili korporacije?

Photo: Facebook @naciJAnacija
Photo: Facebook @naciJAnacija

Do kraja 21. veka, očekuje se da će većinu intelektualnih i fizičkih poslova obavljati roboti. Da li će roboti imati nacionalnu svest? Da li će biti robo-rodoljubi i robo-patriote? Da li će ideja nacije završiti na smetlištu istorije, ili će tamo završiti oni koji u nju veruju? Da li ćemo u 22. vek ući u cipelama iz 19. veka? I da li nas žuljaju te razgažene cipele? One odavno nisu lepe. A da li su udobne?

U predstavi glume Isidora Simijonović, Jelena Graovac i Nina Nešković. Narator: Nemanja Dragaš. Muziku je komponovao Marko Grubić, a izvode je Džemal al Kisvani, Marko Grubi’ (VROOOM).

Previous post

Bivši gitarista Oasis Gem Arčer "izdao" Liama i pridružio se bendu Noela Galagera

Next post

Grčki metalci Nightstalker sviraju 4. maja u Domu omladine

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *