DJ DAX J NAPRAVIO STRAŠNU GREŠKU U TUNISU: Remiksovao molitvu, pa zaglavio robiju

0
71
Dax J/Photo: facebook@DAXJOFFICIAL
Dax J/Photo: facebook@DAXJOFFICIAL

Početkom aprila, opštinski sud u Tunisu osudio je britanskog di-džeja Daksa Džeja (Dax J) na jednogodišnju kaznu zatvora zato što je u noćnom klubu pustio remiksovanu verziju adhana, muslimanskog poziva na molitvu.

Vlasti su se upoznale sa incidentom nakon što je na društvenim mrežama objavljen video-snimak ljudi koji plešu uz poziv na molitvu.
Ilijaz Miladi, portparol suda u gradu Grombaliji rekao je da je di-džej Daks Džej osuđen “na šest meseci zbog uvrede i na još šest meseci zbog vređanja javnog morala”. Daks Džej je napustio Tunis pre sudskog postupka i osuđen je u odsustvu.

“Izrugivanje mišljenju i verskim principima Tunišana je apsolutno neprihvatljivo”, saopštilo je tunisko Ministarstvo za verska pitanja.

Klub se nalazi u gradiću Nabeulu i tuniske vlasti su ga zatvorile zbog istrage nakon što je video objavljen. Optužbe protiv organizatora i vlasnika kluba su odbačene, iako su tužioci tražili da i oni budu kažnjeni jer nisu proverili di-džejevu muziku pre događaja.

Nabuel je bio ove godine domaćin Orbit festivala na kome su nastupila dvojica evropskih di-džejeva blizu odmarališta Hamamet.

Iako su zvaničnici ocenili da je remiks veoma uvredljiv, malo je verovatno da će di-džej iz Londona odslužiti kaznu.

Organizatori festivala izvinili su se na svojoj stranici na Fejsbuku navodeći da Daks Džej “nije shvatio da može da uvredi publiku iz muslimanskih zemalja poput naše”.

I di-džej je postavio svoje pismeno izvinjenje. “Želim da se iskreno izvinim svakome ko bi mogao da bude uvređen muzikom koju sam puštao na ‘Orbit’ festivalu u Tunisu. Žao mi je zbog toga. Nije mi bila namera da uvredim ili uznemirim bilo koga”.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime