Home»Kultura»NIŠKA DŽEZ OFANZIVA: Dogovorena saradnja Nišvila i Kaunas džez festivala

NIŠKA DŽEZ OFANZIVA: Dogovorena saradnja Nišvila i Kaunas džez festivala

3
Shares
Pinterest Google+
Eyot/Photo: facebook@eyotband
Eyot/Photo: [email protected]

Zahvaljujući kontaktima uspostavljenim pre dve godine u Kini i međusobnim posetama direktora Nišvila i Kaunas džez festivala tokom prošle godine, niški sastav Eyot nastupiće 30. aprila na festivalu u Litvaniji, dok će litvanski sastav Silent Blast učestvovati na ovogodišnjem niškom džez festivalu.

Letove i honorare sastava Silent Blast, posredstvom Kaunas džez festivala, plaćaju Ministarsvo za kulturu Litvanije i Litvanski savet za kulturu, dok Nišvil pokriva kompletne troškove odlaska i nastupa sastava Eyot.

Eyot/Photo: facebook@eyotband
Eyot/Photo: [email protected]

Grupa Eyot je inače nedavno objavila novi – četvrti album “Innate” u izdanju njujorške izdavačke kuće Ninety and Nine Records, kao i singl – spot za numeru “Veer”.

Album je sniman jesenas u Čikagu u studiju Electrical Audio, snimatelja i producenta Stiva Albinija koji je sarađivao sa bendovima Nirvana, Pixies i Mogwai, sa PJ Harvijem, a poznat je i po tome što je zadržao analogni način snimanja, odnosno bez korišćenja računara.

“Innate” je snimljen i izmiksovan za tri dana, a mastering je radila Šeli Stefans (Beck, Makaya McCraven).

Pijanista i kompozitor Dejan Ilijić kaže da je kompozicija “Veer” odabrana kao prvi singl, jer najviše povezuje novi album sa prethodnim radom grupe.

– Samo ime je igra reči – osnovno značenje je nagla promena pravca, što se može i čuti u kompoziciji, a izgovor je jasan i mi ga povezujemo sa Lepenskim Virom, kome je i posvećena. Zapravo, ceo koncept albuma je takav da predstavlja posvetu balkanskom podneblju, preko imena kompozicija do njihove strukture, melodija, harmonije i ritma – kaže lider Eyota.

Silent Blast/Photo: facebook@silentblastband
Silent Blast/Photo: [email protected]

Sastav Silent Blast čine neki od najboljih mladih litvanskih muzičara, studenti desetogodišnje škole Vilnius Balys Dvarionas, a predvodi ih istaknuti saskofonista Vitautas Labutis, koji je i sam pohađao tu džez akademiju na kojoj danas predaje.

Labutis kaže da je veoma svestan koliko mladim muzičarima znače nastupi sa iskusnim džezerima, ali i da ta saradnja istovremeno veoma pozitivno utiče i na njegovu kreativnost.

Kvintet Silent Blast čine još i klavirista Domas Žeromskas, basista Nojus Drasutis, bubnjar Jonas Filmanavičius i pevačica Kotrina Juodzevičiute koje je prošle godine oduševila i širu televizijsku publiku kao pobednica takmičenja Glas Litvanije.

HL/Izvor: Tanjug

Previous post

Poslednje zbogom Čaku Beriju u njegovom rodnom Sent Luisu

Next post

"Molitve za kraj", prvi solo projekat gitariste Dušana Simovića

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *