Home»Life Story»Odlazak još jedne legende Ex-YU filma: U Zagrebu preminuo glumac Relja Bašić

Odlazak još jedne legende Ex-YU filma: U Zagrebu preminuo glumac Relja Bašić

4
Shares
Pinterest Google+

U Zagrebu je u petak uveče u 87. godini preminuo veliki hrvatski filmski i pozorišni glumac Relja Bašić.

Relja Bašić/ Photo: youtube.com printscreen
Relja Bašić/ Photo: youtube.com printscreen

U svojoj bogatoj umetničkoj karijeri odigrao je više od 3700 pozorišnih predstava, glumio u 56 domaćih filmova i brojnim inostranim, osnovao je i trideset godina vodio putujuć pozorište Teatar u gostima, a u hrvatskoj kinematografiji ostaće zapamćen kao “gospodin Fulir” iz legendarnog filma Kreše Golika “Ko peva zlo ne misli”.

Photo: imdb.com
Photo: imdb.com

Relja Bašić je rođen u Zagrebu 1930. godine, diplomirao je glumu na Akademiji dramskih umetnosti (ADU) u klasi dr. Gavelle.

Godine 1955, reditelj Bojan Stupica ga uključuje u dramski ansambl HNK u Zagrebu, gde je ostvario niz uloga sa istaknutim rediteljima (Stupica, Radojević, Gavela, Paro, Habunek, Violić, Juvančić, Spaić), odigrao 498 predstava i ostaje u stalnom angažmanu do 1967. godine.

Godine 1968. Bašić prelazi u status samostalnog umetnika i kao glumac i reditelj deluje u Teatru ITD, Kazalištu Komedija, Zagrebačkom kazalištu mladih, kao i na Dubrovačkim letnim igrama.

U tim pozorištima odigrao je 797 predstava i realizovao svojih prvih šest režija (“Ljubaf”, “Crna komedija”,” Jedan dan u smrti Džo Eg”, “Stara vremena”, “Obećanja” i “Hotel Plaza”).

Photo: imdb.com
Photo: imdb.com

Godine 1974. s grupom istaknutih glumaca svoje generacije osnovao je prvo hrvatsko putujuće privatno pozorište Teatar u gostima, u kojem kao umetnički direktor, glumac i reditelj ostaje sve do njegovog prestanka delovanja 2004. godine.

Za svoj umetnički rad Relja Bašić je dobio mnogobrojne nagrade i priznanja.

Izvor: Tanjug.rs

Previous post

Lordi: "Green Light" je pesma o meni i za mene

Next post

SVAKOM GRADU TREBA DATI ŠANSU... Ruska umetnica otkrila sve lepote Guangdžoa

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *