Home»Kultura»ŠIRI SE MISIJA NOĆI MUZEJA: Evo šta nas sve čeka 20. maja u čak 40 gradova Srbije

ŠIRI SE MISIJA NOĆI MUZEJA: Evo šta nas sve čeka 20. maja u čak 40 gradova Srbije

4
Shares
Pinterest Google+

Noć muzeja, 14. po redu, održaće se 20. maja u više od 40 gradova i mesta Srbije, kada će posetioci biti u prilici da prošetaju muzejima, galerijama i institucijama kulture i uživaju u premijernim izložbama i sadržajima osmišljenim samo za tu noć.

Od 17 časova pa sve do 1 čas iza ponoći, pored Srbije, šetaće posetioci u 120 gradova, 30 država i 3.000 muzeja u okviru Evropske Noći muzeja, čije je sedište u Parizu.

Srbija će sa 250 raznolikih dešavanja u 152 kulturne ustanove dati doprinos Noći muzeja sa bogatim programima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku, Senjskom Rudniku, Bačkoj Palanci, Velikom Gradištu, Dimitrovgradu, Somboru, Kosovskoj Mitrovici, Jagodini, Leskovcu…

Photo: Promo
Photo: Promo

Tradicionalno, Beograd će u Noći muzeja ponuditi najbogatiji sadržaj, na 65 lokacija, od čega čak 12 premijera.

Zemlja partner ovogodišnje manifestacije je Republika Koreja. Zbog toga će svi oni koji se 20. maja nađu u Beogradu imati jedinstvenu priliku da vide izložbu koja je prošle godine gostovala u depandansu najvećeg muzeja na svetu – Luvru, u Muzeju dekorativne umetnosti u Parizu.

Korejska umetnica He Sun Li kreirala je modele inspirisane hanbokom – tradicionalnom korejskom nošnjom, kojoj je čak i slavni Karl Lagerfeld posvetio kolekciju.

Na 50. godišnjicu od prvog izdanja romana “Majstor i Margarita”, Mihaila Bulgakova, u Noći muzeja biće ekskluzivno predstavljena izložba o ovom “romanu nad romanima” i njegovom piscu. Priču će upotpuniti radovi  mnogostruko nagrađivane umetnice fotografa Jelene Martinjuk, kustoskinje Doma Mihaila Bulgakova iz Moskve.

Samo u Noći muzeja, posetioci će moći da pogledaju izložbu posvećenu Sigmundu Frojdu i Karlu Gustavu Jungu, njihovim revolucionarnim učenjima i uticaju koji su izvršili na kulturu 20. veka.

Photo: Promo
Photo: Promo

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, biće predstavljena izložba “Taština malih razlika” inspirisana ciklusom slika “Život razvratnika“ Vilijama Hogarta, engleskog slikara iz 18. veka.

Upravo u Noći muzeja, biće pokrenuta inicijativa za nastanak novog Muzeja medicine u Pasterovom zavodu i to od strane Departmana za arhitekturu i urbanizam, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Svi zainteresovani imaće priliku da se upoznaju sa Dalijevom tehnikom zvanom „buletizam“ i oprobaju se u okviru jedne od radionica, dok će u Francuskom institutu sve biti u znaku svetlosti.

U Muzeju ugljarstva u Senjskom Rudniku, u Noći muzeja, posetioce će dočekati izložba posvećena ženama u rudnicima, nekad i sada. Kroz eksponate i originalne fotografije biće prikazana uloga žene u jednoj rudarskoj porodici.

Od brižnih supruga i majki, koje svakodnevno svoje muževe i sinove ispraćaju na najteži i najopasniji posao, žene koje su stub njihovih porodica i njihov lični čvrst oslonac, do onih najhrabrijih koje su i same rudarke.

U Domu kulture u Čačku, biće predstavljena izložba kostima posvećena velikim ličnostima revolucija. Autor je poznati kostimograf Boris Čakširan.

U Narodnom muzeju u Velikom Gradištu, ključna reč 20. maja biće – strip. Od strip izložbe nastale od istinitih priča, samog crtanja stripova i portreta, do izložbe starih šibica koje su decenijama bile kultni sakupljački predmet u Srbiji i Jugoslaviji.

Biblioteka “Vlada Aksentijević” u Obrenovcu, predstaviće se postavkom različitih prevoznih sredstava kojima su se Obrenovčani služili: od dečjih kolica, trotineta, dečjih bicikala do onih za odrasle, rolšula, fijakera, čeza, špeditera, različitih mopeda, motora s manjom ili respektabilnom kubikažom, do automobila.

Posebno mesto će zauzimati maštovita vozila, poput kolica sa kuglagerima, ručno pravljene sličuge, i priča o tradicionalnim trkama u Obrenovcu.

Muzej grada u Bačkoj Palanci u Noći muzeja kroz veče poezije, dečji maskenbal, izložbu izuma koji su promenili svet, postavku dečjih instrumenata i koncert KUD Abrašević obeležiće ovu posebnu noć.

Narodna biblioteka obeležiće 50. godina od smrti Veljka Petrovića, ali će odati i počast Palančanima u Velikom ratu.

Photo: Promo
Photo: Promo

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u pet beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za deset godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.

Previous post

Funk i soul na njihov način... Funky Fishes u Tranzitu

Next post

Sećate se njih? Helium ima novo izdanje posle 20 godina

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *