Home»Muzika»BABE “KUVALE” U MIKSERU… Bila je predizborna tišina, ali kad su pa to Babe vodile računa o tome

BABE “KUVALE” U MIKSERU… Bila je predizborna tišina, ali kad su pa to Babe vodile računa o tome

4
Shares
Pinterest Google+
Bebe u Mikseru/Photo: Teodora Ćirić
Bebe u Mikseru/Photo: Teodora Ćirić

Kultni beogradski bend Babe u subotu uveče održao je posle više od 20 godina samostalan beogradski koncert u punom Mikseru. Pred viuše od 1.000 oduševljenih posetilaca tokom dva časa oni su izveli svoje najveće hitove, ali i podsetili na neke nepravedno zapostavljene stvari i upoznali publiku sa neloliko novih pesama.

Babe su odmah za početak “zakuvali” sa nedavno objavljenim singlom “Primabalerina”“, koji je zaslužio veliku pažnju na netu i brojne pohvale proteklih dana, a ubrzo se čula i dve godine starija povratnička “Daj mu ga, Lola”.

Vođa Baba, gitarista i pevač Žika Milenković, u duhu 1. aprila i predizborne ćutnje, poručio je “Hoću da budem predsednik Srbije“, zatim je sve prisutne odveo na “Ekskurziju“, da bi neočekivano već na početku koncerta stigao i stari veliki hit “Da te vidim golu”, dočekan grlenim pevanjem sjajne beogradske publike.

Bebe u Mikseru/Photo: Teodora Ćirić
Bebe u Mikseru/Photo: Teodora Ćirić

Specijalno za jednu Martinu, koja se na fejsu pohvalila kupljenom ulaznicom i izrazila muzičku želju, u set listi se našao i naslovni sentiš sa albuma “Slike sna i jave” (1999).

Najvernije “baboljupce“ obradovalo je što su mogli da čuju i pesme koje grupa, od ponovnog okupljanja 2013. godine, uglavnom ne izvodi na festivalskim nastupima, među kojima su bile “Bluz iz Srbije” i “Nirvana”, dok se tonac koncerta Nikola Vranjković (koji je majstorski namestio odličan zvuk u ne preterano akustičnom prostoru Miksera), pridružio Babama na bini odsviravši gitaru u “Ćuretini”.

Dirljivo, Babe su usred koncerta pustile studijsku verziju “Mirka i Marine” dok se na video bimu pojavila slika njihovog prvog bubnjara Gorana Čavajde-Čavketa (1962-1997), podsetivši tako da se navršilo dvadeset godina od njegovog odlaska u legendu.

Bebe u Mikseru/Photo: Teodora Ćirić
Bebe u Mikseru/Photo: Teodora Ćirić

Udarački finiš koncerta započela je “Piksla od kristala”, sa uobičajenom Žikinom bolesničkom žalopojkom na kraju, da bi se nastavilo uz himnu devedesetih “Dizel”.

“Stare” Babe – Žika, basista Dejan Škopelja-Škopi i gitarista Zoran Ilić-Ilke – uz novopridošle – bubnjara Gorana Ljuboju-Truta, drugog gitaristu, mlađanog Stefana Aćimovića i Škopijevu ćerku, klavijaturistkinju Lunu Škopelju – svirački su majstorski uživo rekonstruisali prvi hit singl benda “Slaninu”.

Uz “Parodiju života” poletele su iz publike, kao i svojevremeno u spotu, rolne toalet papira, a moćno izvedena “Noć bez sna” pevala se iz svih grla. Kao po komandi, Mikserom su bljesnuli mobilni telefoni i upaljači. Raspaljivačka, pankoidna izvedba hita “Ko me tero” okončala je euforično, posle sat i pedeset minuta, zvanični deo koncerta.

Posle upornih pokliča “Bis! Bis!” bend se vratio da bi u “Novogodišnjoj pesmi” glavnu ulogu za mikrofonom preuzela klavijaturistkinja Luna Škopelja. Tek pošto su svi uskliknuli “Veseli smo mi”, svetla su se, pred ponoć, upalila.

Babama je bilo potrebno više od 20 godina da održe svoj koncert u Beogradu, a u subotu se u Mikseru pokazalo da su, pored onih koji su ih nekad voleli, Babe dobile i neku potpuno novu publiku, koja još nije ni bila rođena početkom devedesetih. Singl “Primabalerina” i ovaj koncert definitivno su pokazali da se, ma koliko to čudno zvučalo, Babama smeši svetla budućnost.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU SA KONCERTA:

HL

Previous post

Grčki heroji stoner rok metal scene Nightstalker u Novom Sadu, uz podršku Thundersteela

Next post

Tihi odlazak Džejmsa Rozenkvista, pionira pop-arta

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *