Home»Pulse»Najave»Nišville raste i bez sponzora… Od ove godine u Nišu jazz teatarski festival

Nišville raste i bez sponzora… Od ove godine u Nišu jazz teatarski festival

3
Shares
Pinterest Google+

Ovogodišnji Nišvil imaće specijalni uvod u vidu 14 pozorišnih predstava iz zemlje i inostranstva, što će praktično biti i prvi međunarodni pozoršni festival u ovom delu zemlje, najavili su organizatori niškog džez festivala.

Nišvil/Photo: nisville.com
Nišvil/Photo: nisville.com

Internacionalni Nišville jazz teatarski festival objediniće dugogodišnju potrebu da se u Nišu formira i započne svoj život festival koji bi, osim što je internacionalan, bio i festival savremenog teatrskog izraza koji kao i džez počinje krajem 19. veka i nastavlja svoj razvoj do danas, ističu organizatori.

Umetnička direktorka i selektorka tetarskog programa Nišvila glumica Maja Mitić naglašava činjenicu da u tom delu zemlje ne postoji teatarski festival međunarodnog karaktera, pogotovo ne savremenih tendencija 20. i 21. veka.

– Pokretanjem internacionalnog teatrskog festivala savremenog izraza pridružujemo se i glavnoj smernici naše države za decentralizaciju Srbije. Na osnovama koje džez festival promoviše poput slobode, jednakosti, tolerancije, teatrski festival će se osloniti i biti prirodan partner istih vrednosti – istakla je Mitić.

Nišvil/facebook@NisvilleJazzFestival
Nišvil/[email protected]

Festival će trajati od 6. do 13. avgusta, a poslednja četiri dana pozorišni program će se preklopiti sa glavnim programom džez festivala.

Svoj dolazak su potvrdile pozorišne trupe iz Italije, SAD, Francuske, Mađarske, Norveške, Bugarske, a zajednički imenitelj ovog festival je da se u predstavama koristi muzika koja se oslanja na džez, njegove inspiracije, početke ili savremeni izraz u bilo kom obliku.

Selekcija objedinjuje večernju i scenu za decu, a obuhvatiće različite forme – od spektakla, teatra na zadati tekst, preko uličnih performansa, cirkusa i plesa do predstava i izložbi.

Ideja organizatora je da se ceo grad “razigra”, a predstave igraju kako u Tvrđavi, tako i u Amfiteatru na keju pored spomenika Šabanu Bajramoviću, u dvorištu Banovine, Oficirskom domu, ali i na mostu ispred Tvrđave, na ulicama i trgovima Niša.

Izvor: Tanjug.rs

Previous post

POSLE SEDAM DUGIH GODINA... Jamiroquai objavili album "Automation" i kreću na turneju

Next post

Eto, sad su valjda svi srećni... Dilan objavio "Triplicate" i otišao u Stokholm po Nobela

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *