Home»Film»Pola veka kultnog filma “Skupljači perja”… a ovde se ništa nije promenilo

Pola veka kultnog filma “Skupljači perja”… a ovde se ništa nije promenilo

"Bože, ako mi podariš još jedan život posle smrti,dopusti da budem Ciganin, dopusti da sam izaberem jedan od puteva - put radosti koji će od mene načiniti srećnog čoveka ili put smrti u susret sa tobom." Aleksandar Petrović

3
Shares
Pinterest Google+

“Skupljači perja”, prvi film koji se bavio položajem Roma u društvu i prvo ostvarenje u kome su Romi govorili na svom jeziku, proslavlja 50 godina od premijere.

Photo: imdb.com
Photo: imdb.com

U anketi, koju je 1979. godine sproveo Institut za film među jugoslovenskim filmskim umetnicima i kritičarima, “Skupljači perja” proglašen je najboljim filmom u istoriji jugoslovenske kinematografije.

“Skupljači perja” o životu Roma na severu Vojvodine, u kome igraju Bekim Fehmiu, Velimir Bata Živojinović, Olivera Vučo, Gordana Jovanović, Mija Aleksić, smatra se jednim od najznačajnijih filmova crnog talasa i jugoslovenske kinematografije uopšte.

Bekim Fehmiu/ Photo: youtube.com printscreen
Bekim Fehmiu/ Photo: youtube.com printscreen

Povodom pola veka kultnog ostvarenja Aleksandra Petrovića, Muzej Jugoslavije, u saradnji s kompanijom “Avala film Way” i Jugoslovenskom kinotekom, 28. marta organizuje izložbu i projekciju tog filma.

U holu ispred bioskopske sale kustoskinja Jovana Nedeljković i muzejski savetnik Momo Cvijović pripremili su postavku na kojoj će publika moći da vidi šešir koji je u filmu nosio Bekim Fehmiju, originalni plakat filma, televizor koji u jednoj sceni filma nosi glavni glumac, autentične fotografije sa Filmskog festivala u Puli, kada su se Tito i Jovanka Broz susreli sa glumcima iz filma 26. jula 1967, kao i prilikom susreta režisera i direktora filma sa Titom na ostrvu Vanga, 2. avgusta 1967.

Pre projekcije prisustnima će se obratiti istoričarka dr Radina Vučetić i Cvijović, a specijalna gošća biće glumica i supruga Bekima Fehmiua Branka Petrić.

Olivera Katarina/ Photo: youtube.com printscreen
Olivera Katarina/ Photo: youtube.com printscreen

Film je nagrađen Velikom zlatnom arenom na 14. Filmskom festivalu u Puli, Specijalnom velikom nagradom glavnog žirija na 20. Filmskom festivalu u Kanu 1967, a bio je nominovan i za Zlatnu palmu Filmskog festivala u Kanu, kao i za Oskara za najbolji film na stranom jeziku 1968. godine.

– Aleksandar Petrović slika bogatom paletom život Roma (njegov prvi film u koloru) Pred nama je jedna opora zemlja, Vojvodina, i u njoj opori i opojni ljudi Cigani. I mi smo odmah u vlasti te ekstatične, bujne i strastvene rapsodije u kojoj naporedo žive jedan Šagal i jedan Konjović, u kojoj se humor preobražava u dramu, drama u poeziju, poezija u neku ogromnu čežnju i prkos i pobunu i izazov sudbini i ljudskoj predestiniranosti – napisao je Mića Milošević u “Borbi” (21. 6. 1967).

Izvor: Tanjug.rs

Previous post

Postmodern JukeBox Skota Bredlija 30. marta u Sava Centru

Next post

"Slobodni" zajedničkim snagama Branka Radakovića, Renata Metessija i Zvijezda

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *