Home»Muzika»KATARINA KAČUNKOVIĆ PRED KONCERT POSVEĆEN ELI FICDŽERALD: Džez je ljubav, a ne novac

KATARINA KAČUNKOVIĆ PRED KONCERT POSVEĆEN ELI FICDŽERALD: Džez je ljubav, a ne novac

6
Shares
Pinterest Google+
Photo: Facebook/ Jazz club "Mihailo Miša Blam"
Photo: Facebook/ Jazz club “Mihailo Miša Blam”

Džez pevačica Katarina Kačunković, koja će 25. marta nastupiti na koncertu “Love Ella 100” u Beogradu, izjavila je za Tanjug da taj koncert predstavlja skromnu zahvalnicu velikoj divi Eli Ficdžerald, jer je odrastala na njenoj muzici.

Koncert će biti održan u beogradskom Džez kulturnom centru “Mihailo Miša Blam”, Kralja Petra 71  u Beogradu (zgrada Jevrejske opštine).

Katarina Kaćunković/ Photo: youtube.com printscreen
Katarina Kačunković/ Photo: youtube.com printscreen

U okviru programa ovog kulturnog događaja kojim se obeležava 100 godina od rođenja velike džez dive Ele Ficdžerald, osim Katarine Kaćunković nastupiće i Jelena Jovović, Ksenija Kočetova, Bobana Ðorđević, Sanja Marković, Ljiljana Sađl.

– Mi smo se edukovale slušajući njen čaroban glas. Nas šest će pokušati da oživi magiju nastupa Ele Fidžerald. Imamo tačan raspored pesama koje ćemo izvesti. Džez muzičari imaju običaj da se prvi put sretnu i da odmah nastupe zajedno. To večeras neće biti slučaj. Pažljivo smo birale repertoar u kojem će biti kompozicija koje mogu da asocirraju na legendu o Eli ali i da nas izrazi kao umetnice – kazala je Katarina Kačunković.

U orkestru koji će pratiti naše džez dive naći će se Maks Kočetov (saksofoni), Milovan Paunović (klavir), Milan Pavković (kontrabas), Dušan Ivanišević (bubnjevi) i Vuk Bradić (gitara).

17212254_897326540369947_5365724497175868854_o

Katarina očekuje da će koncert trajati skoro dva sata ali i napominje da se to nikada ne zna sa džez muzičarima jer sve može da se pretvori u sešn.

– Imaćemo specijalne video projekcije koje će predstavljati lepo iznenađenje za sve koji budu došli da nas slušaju. Sasvim sigurno biće tu dosta lepe muzike. kao gosti na našem koncertu pojaviće se učenici džez odseka muzičkih škola i Muzičke akademije koji će pevati Eline transkripcije. Deca da bi se dobro edukovala u džez mzici moraju da krenu od Elinog opusa. Možda nam se i pridruži i ruski saksofonista “Oleg Kirijev” ako bude stigao iz Moskve.

Na pitanje kakvo je stanje na svetskoj džez sceni, i da li su džez muzičari u svetu u boljoj poziciji nego u našoj zemlji, poznata džez pevačica je odgovorila:

– Nema džez muzičara u svetu koji ima popularnost kao Bijonse. Džez muzičari mnogo znaju i jako puno rade. Problem je što mnogi drugi umeju da naprave bolju predstavu i da je plasiraju u medije i javnost. Isti problem imaju i klasičari. Sa druge strane džez i klasična muzika šire kulturu. Na žalost u ovom momentu u svetu sve prave vrednosti nemaju veliku vidljivost. To je slučaj sa kulturom, umetnošću i naukom…

Katarina Kaćunković/ Photo: Facebook/ Jazz club "Mihailo Miša Blam"
Katarina Kačunković/ Photo: Facebook/ Jazz club “Mihailo Miša Blam”

Prema njenim rečima džez je uvek bio popularniji u doba ekonosmkih i moralnih kriza pa je tako slučaj i sa srbijom danas.

– Džezeri su umetnici koji moraju da se izraze. Kada ste istinski umetnik i kada morate da se izrazite tu se više ne dovodi u pitanje da li ste dobro plaćeni ili niste. Lično sam se izlečila od svake dileme onog momenta kada sam shvatila da želim da se bavim ovim čime se bavim bez postavljana uslova.

Izvor: Tanjug.rs

<>

Previous post

Gorillaz oduševili fanove spotom za "Saturnz Barz (Spirit House)"... A kako se vama dopada?

Next post

ŠTA JE MAGIČNIJE... Nova pesma Džejmsa Blejka, ili trudna i prelepa Natali Portman u spotu za nju...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *