Home»Muzika»STIGAO NOVI ALBUM DEPECHE MODE, BEND PRIZNAO: Pesme su mračne, kao i svet u kome živimo

STIGAO NOVI ALBUM DEPECHE MODE, BEND PRIZNAO: Pesme su mračne, kao i svet u kome živimo

3
Shares
Pinterest Google+
Depeche Mode/Photo: facebook@depechemode
Depeche Mode/Photo: [email protected]

“Spirit”, novi album grupe Depeche Mode, koji će zvanično biti objavljen sutra, šalje prilično mračnu poruku da se kao društvo vraćamo unazad.

Na 14. studijskom albumu britanski elektronski trio kroz numere govori o tome “da nas lažu”, traži revoluciju, sve osuđuje za izdaju i “ohrabruje sebičnu đubrad da se ubiju”  –  i to sve u samo prve četiri pesme.

– Pre svega smo hteli da napravimo zabavan album – rekao je jedan od autora pesama, Martin Gor i dodao: – To je bila šala.

Mračan ton pesama deluje prikladno za svet koji potresaju ratovi, glad i političke igre.

– Malo je težak za slušanje. Vidite, to je ono što mi radimo. Stvaramo takvu atmosferu koja opisuje svet u kom živimo – rekao je pevač Dejvid Gan.

Gor, jedan od autora devet od 12 pesama, rekao je da album može da zvuči kao reakcija na nedavne političke i kulturološke šokove, ali da je zapravo nastao u drugoj polovini 2015. i početkom 2016. godine.

Kreće i "Global Spirit tour"

Depeche Mode/Photo: facebook@depechemode
Depeche Mode/Photo: [email protected]

Depeche Mode su najavili i veliku svetsku turneju “Global Spirit tour” kojom će promovisati novi album, prvi posle četiri godine. Evropski deo turneje počinje u Stokholmu 5. maja, a završava se u Klužu u Rumuniji 23. jula 2017. godine.  

– Svet je i tada bio u haosu i to me je deprimiralo. Smatrao sam da jednostavno ne mogu to da ignorišem. Ako sam hteo da zapravo pišem i da budem pošten sam prema sebi, morao sam da se suočim sa tim – rekao je Gor.

Bend iz Eseksa, čija se muzika opisuje kao elektronski rok, novi talas i alternativni rok, oduvek je imao angažovane tekstove koji teraju na razmišljanje.

Prema istraživanju britanskog lista “Mirror” o tome koliko je obrazovanja potrebno slušaocu da bi razumeo poruku teksta pesme, ovaj bend ima najsofisticiranije stihove od svih britanskih autora ikada do sada, te je za njihovo razumevanje potrebno 10,3 godina obrazovanja.

Depeche Mode/Photo: facebook@depechemode
Depeche Mode/Photo: [email protected]

– Hteo sam da kažem da osećam da smo malo skrenuli s puta, da se čovečanstvo izgubilo spiritualno. Ovde ne pričam ni o jednoj religiji. Mislim u opštem smislu, i skrećući pažnju na to, možda nateram ljude na razmišljanje – rekao je Gor.

Grupa Depeche Mode se na svetsku muzičku scenu probila 1980-tih godina hitom “Just Can’t Get Enough”, tokom decenija rada je donela pesme “Personal Jesus”, “Walking In My Shoes”, “Enjoy the Silence” i “People Are People”.

“Spirit nastavlja” evoluciju benda u alternativnom roku pod novim uticajem producenta Džejmsa Forda, koji je radio i sa “Florence and the Machine” i “Arctic Monkeys”.

Član Dipeša Endi Flečer kaže da ih je Ford, koji je i svirao bubnjeve u nekoliko pesama, “osvežio”.

HL/Izvor:Beta

 

Previous post

Li Ranaldo u Beogradu: Osnivač Sonic Youtha na Resonate festivalu

Next post

LIDER KELTA PRED KONCERT U DOB-U: Opstali smo jer smo žilavi i nećemo da ćutimo

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *