Li Ranaldo u Beogradu: Osnivač Sonic Youtha na Resonate festivalu

0
29

Li Ranaldo, muzičar, kompozitor, vizuelni umetnik i producent, jedan od osnivača i član benda Sonic Youth, nastupa u okviru šestog Resonate festivala u Beogradu.

Lee-Ranaldo

Li Ranaldo nastupiće u solo akustičnom izdanju u petak, 21. aprila u Domu omladine Beograda, dok će u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) 22. aprila u 17:00 časova izvesti svoj čuveni performans  “Suspended guitar”, kojim ujedno i zatvara predavački deo Resonate festivala.

Na koncertu u Domu omladine Beograda pre Li Ranalda, od 20:30 nastupiće i domaći bend Vvhile i švedska muzičarka Ana Fon Hausvolf.

Poslednjih godina Li Ranaldo nastupa kao solo umetnik, čiji su albumi i koncerti – sa bendom ili solo akustični – uvek umetnički doživljaj posebne vrednosti.

[infobox title=’Od Sonic Youth do Suspended guitar’]

Li Ranaldo/ Photo: Promo
Li Ranaldo/ Photo: Promo

Li Ranaldo osnivač i gitarista njujorške grupe Sonic Youth, jedna je od savremenih alternativnih kulturnih ikona. Njegov način gitare definisao je noise zvuk, koji je uticao na gitariste širom sveta u proteklim generacijama.

Disonantna oštrina kao stil kojeg je sam stvorio, godinama je inspiracija underground bendovima koji ne žele ni tradicionalni rok izraz, kao ni pank jednostavnost.

Ranaldov zvuk je jedinstven jer na svojim gitarama koristi modifikacije i alternativne štimove koje menja od pesme do pesme.

Magazin Spin ga je pre nekoliko godina proglasio za najboljeg gitaristu na svetu, zajedno sa Turstonom Murom (Thurston Moore), kolegom iz benda.[/infobox]

Na nastupima u Beogradu Ranaldo će se predstaviti u solo akustičnom izdanju u petak, 21. aprila u Velikoj sali Doma omladine Beograda, izvodeći kompozicije sa svojih poslednjih samostalnih albuma, “Between the Times and the Tides” (2012), “Last Night On Earth” (2013) i “Acoustic Dust” (2014).

Dan kasnije, 22. aprila, u 17:00 časova, njegov čuveni audio – vizuelni performans  “Suspended guitar”, u kome učestvuje i njegova supruga, konceptualna umetnica Leah Singer – zatvoriće predavački deo ovogodišnjeg Resonate festivala.

Ulaznice u pretprodaji po ceni od 1200 dinara možete kupiti do kraja ove nedelje na svim prodajnim mestima Eventima. Od ponedeljka 20. marta cena ulaznice za ovaj koncert je 1800 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime