Home»Kult»Koncert Žan Mišel Žara u Masadi za spas Mrtvog mora trajaće – punih 8 sati

Koncert Žan Mišel Žara u Masadi za spas Mrtvog mora trajaće – punih 8 sati

5
Shares
Pinterest Google+
Žan Mišel Žar/Photo: facebook@@jeanmicheljarre
Žan Mišel Žar/Photo: [email protected]@jeanmicheljarre

Legendarni muzičar Žan Mišel Žar potvrdio je da će održati koncert u Izraelu 6. aprila, na antičkoj lokaciji pored Mrtvog mora, kako bi svetu skrenuo pažnju na opasnost s kojom se to jezero suočava i pretnju da će nestati.

Ekološka ugroženost Mrtvog mora, čiji nivo se smanjuje za više od metar svake godine, zabrinjava stručnjake koji kažu da bi ono moglo potpuno da se isuši do 2050. godine.

Isušivanje Mrtvog mora počelo je šezdesetih godina prošlog veka, zbog intenzivne eksploatacije vode reke Jordan, glavne reke koja ga napaja, ali i zbog postojanja brojnih basena za isparavanje duž njegovih obala, koji se koriste za vađenje minerala.

Žan Mišel Žar/Photo: facebook@@jeanmicheljarre
Žan Mišel Žar/Photo: [email protected]@jeanmicheljarre

Žan Mišel Žar, koji je ambasador dobre volje Uneska, ukazaće na hitnost potrebe spasavanja Mrtvog mora, slanog jezera na tromeđi Izraela, Jordana i palestinskih teritorija.

– Veliki koncert čije je planiranje počelo pre više od godinu i po dana, treba da bude svečan, ali i da doprinese jednoj važnoj stvari – rekao je Žar u intervjuu za agenciju Frans pres.

Spektakl će biti održan u Masadi, antičkoj tvrđavi koju je kralj Herod u prvom veku pre nove ere izgradio na stenama u pustinji pored Mrtvog mora.

Žan Mišel Žar/Photo: facebook@@jeanmicheljarre
Žan Mišel Žar/Photo: [email protected]@jeanmicheljarre

Masada je 2002. godine upisana u spisak svetske baštine Uneska.

– Izgradnja te tvrđave bila je avangardna, i ovaj koncert će to takođe biti – rekao je muzičar, dodavši da će koristiti modernu francusku i izraelsku tehnologiju kako bi taj koncert bio nešto jedinstveno.

Noćni koncert, za koji će karte koštati od 495 do 2.955 šekela (130 do 777 evra) biće prenošen direktno svih osam sati koliko će trajati, i moći će da se vidi i preko jedne izraelske aplikacije.

– Ono što je za mene važno jeste da svet shvati da se problematika Mrtvog mora ne odnosi samo na stanovnike tog regiona već na čovečanstvo – rekao je umetnik.

Žar je poznat po scenskim efektima na svojim koncertima, koje najčešće održava na otvorenom i koji se često sastoje od komplikovanih sistema lasera, vatrometa i stapanja arhitekture i muzike.

HL/Izvor:Beta

Previous post

KEPA ZA HEADLINER.RS: Smak je ostavio zaveštanje, Free spirits su moja nova mladost

Next post

EVO VAM RITAM - Kruševački Blues Rezervata šlag na torti sezone kluba New Pressing

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *