Home»Kult»KEPA ZA HEADLINER.RS: Smak je ostavio zaveštanje, Free spirits su moja nova mladost

KEPA ZA HEADLINER.RS: Smak je ostavio zaveštanje, Free spirits su moja nova mladost

8
Shares
Pinterest Google+
Kepa i Free Spirits/Photo: facebook@@KepaFreeSpirits
Kepa i Free Spirits/Photo: [email protected]@KepaFreeSpirits

Slobodan Stojanović Kepa, legendarni bubnjar Smaka i članovi benda Free spirits – Mihael Stojanović Fafa, Ana Popović i Jovan Jovanović Zmaj snimaju svoj prvi album “Zaveštanje”, a na njemu će se naći 16 pesama.

Kepa i Free Spirits/Photo: facebook@@KepaFreeSpirits
Kepa i Free Spirits/Photo: [email protected]@KepaFreeSpirits

– Na tom albumu će se naći pesme Smaka i na taj način želim da zaokružim tu priču sa Smakom i da te pesme ostanu da žive. Naziv “Zaveštanje” je kao zaveštanje za buduća pokoljenja, za mlade muzičare koji žele da se bave muzikom i da im to bude jedna platforma da nešto stvore. To je izazov, zato što su pesme obrađene na jedan novi i dobar način, zato što su dobile neko novo ruho – kaže Kepa i dodaje:

– Publika je iznenađena i mnogi koji su čuli ove pesme imaju samo reči hvale. To će biti dupli album sa 16 pesama. Posle toga ćemo da radimo autorske pesme. Imamo ih i sada, ali nećemo da ih spajamo sa Smakovim. Nadam se da će album biti objavljen do maja ili juna. Nisam opterećen, samo želim da bude dobro odrađen – kaže Kepa i dodje da snimanje rade u jednom studiju u Sevojnu, kod momka koji im je snimao nekoliko gostovanja u Užicu i čijim su snimcima bili prezadovoljni

Kepa i Free Spirits/Photo: facebook@@KepaFreeSpirits
Kepa i Free Spirits/Photo: [email protected]@KepaFreeSpirits

Kepino sećanje na Smak, a posebno na pokojnog pevača Borisa Aranđelovića je bolno.

– Boris, naš pevač i moj dobar drug, umro je baš posle velikih koncerata Smaka na Ušću i u Areni. On se žrtvovao za taj poslednji koncert na Ušću. Teško mi je pao njegov odlazak. Prema mom mišljenju Smak ne bi trebalo više da funkciniše, bez pevača koji je donosio boju grupi. A na kraju, i stigle su nas neke godine. Jedino što je ostalo posle Borisove smrti je muzika. Imam i ja dosta godina, ali volim i dalje da sviram. Naleteo sam na gitaristu Mihaila, koga poznajem od ranije. Stalno me je pitao kada ćemo početi da sviramo zajedno, jednom prilikom je došao kod mene i dogovorili smo se. On je dete koje je odraslo uz Smak i zna sve te pesme – priča Kepa.

Rok legenda Kragujevca i Srbije krajem 2011. godine imao je tešku operaciju kičme, pa zbog toga sada ima otežan hod.

– Posle operacije nisu mi ekstremiteti radili kao nekada. Sednem za bubanj da sviram. Nije to to, ali se nešto dešava. Dešnjak sam, ali zbog fizičkih nedostataka, prebacim sve na levu stranu. Prebaciti sve na levu stranu je Sizifov posao, i tu mi se otvorilo novo polje muzike, od koga sada ne mogu da se odvojim. Fafa je došao kod mene i počeo da svira pesme Smaka u svojoj obradi. Meni se to jako svidelo, a sa tim se uklopilo i moje novo sviranje. I tako smo krenuli sa instrumentalom, fuzijom roka i popa. Njegov brat svira bas, pa smo i njega uključili. Lepo je to počelo i imali smo prvu svirku u Vršcu. Mi smo tu svirali instrumentalno sve pesme Smaka, a publika je pevala. To nas je podstaklo da nađemo pevača. Koga sada da nađemo, jer ako nađemo muškarca, taj sigurno ne može da zameni Borisa, jer je on nezamenjiv, ma makar to bio i Tom Džons. Setili smo se Ane, koja je sarađivala sa Smakom kao bek vokal na koncertima. Zovnemo je, a prvo što je rekla bilo je: “Pa, kako ću ja da pevam Borisa?” Rekao sam joj da ne peva Borisa, već sebe. Posle treće probe ispostavilo se da je ona pravi biser od pevača. U međuvremenu morali smo da zamenimo basistu, jer Fafin brat nije mogao da svira zbog drugih obaveza. Krenuli smo da sviramo po festivalima i klubovima – objašnjava Kepa.

Kepa i Free Spirits/Photo: facebook@@KepaFreeSpirits
Kepa i Free Spirits/Photo: [email protected]@KepaFreeSpirits

Prvi koncert održali su u pozorištu u Kragujevcu prošle godine, a publika ih je sjajno prihvatila.

– Nas je spojilo interesovanje za tu muziku, za tu ideju. Mi imamo ideju, koja je mnogo bitna u ovom poslu, i treba je pratiti i biti istrajan u tome. Možda ni ja ne bih svirao da nema ideje. Sada se to sve polako, ali lepo gradi – kaže za kraj bubnjar koji je doneo najvažniju životnu odluku – da se ne preda.

Z. G.

Previous post

Metamorfoza Moskve iz indi popa u čistokrvni hard rok je... "Sretan kraj"

Next post

Koncert Žan Mišel Žara u Masadi za spas Mrtvog mora trajaće – punih 8 sati

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *