Home»Muzika»Beogradsko džez proleće počinje 7. marta… Big Bend RTS i Diter Limburg u Domu omladine

Beogradsko džez proleće počinje 7. marta… Big Bend RTS i Diter Limburg u Domu omladine

7
Shares
Pinterest Google+

unnamed

Diter Limburg, jedan od vodećih saksofonista evropske džez scene i solista renomiranog Brussels Jazz Orchestra, nastupiće u Beogradu na velikom koncertu sa Big Bendom RTS u Domu omladine Beograda.

Beogradska publika imaće priliku da čuje originalne kompozicije i aranžmane iz  “pera” Ditera Limburga, a veći deo programa biće premijerno izveden.

Diter Limburg/ Photo: Facebook
Diter Limburg/ Photo: Facebook

Ovaj koncert predstavlja početak saradnje Big Benda RTS u novoj muzičkoj sezoni sa Domom omladine Beograda, kao organizatorom Beogradskog džez festivala.

Kroz seriju koncerata sa istaknutim inostranim umetnicima, a uz saradnju i veliku podršku kreativnog i izvršnog tima DOB, Radio Televizija Srbije, Muzička Produkcija RTS i Big Bend RTS (koji sledeće godine proslavlja 70 godina od osnivanja), dobijaju partnera koji prepoznaje umetničke vrednosti ansambla i koji ima kapaciteta i iskustva da džez muziku, kao umetničku formu, podigne na viši nivo.

Big Bend RTS već decenijama visoko drži standard kad je u pitanju izvođenje najbolje džez muzike u našim krajevima i predstavlja jedan od ključnih stubova ovdašnje džez scene.

Osnovan je 1948. godine pod imenom Zabavni orkestar Radio Beograda u formaciji revijskog orkestra, da bi 1954. godine odvajanjem gudačkog ansambla započeo rad kao veliki džez orkestar (Big Bend).

Big Bend RTS/ Photo: Facebook/ Jazztronic
Big Bend RTS/ Photo: Facebook/ Jazztronic

Dugi niz godina, orkestar su predvodili eminentni dirigenti, kompozitori i aranžeri: Mladen Bobi Guteša, Vojislav Bubiša Simić, Zvonimir Skerl, Milivoje Mića Marković, Duško Gojković i Stjepko Gut.

Tokom godina, sa orkestrom su nastupale najveća svetska imena Džez muzike kao što su: Klark Teri, Beni Golson, Džoni Grifin, Majnard Ferguson, Toni Skot, Džon Hendriks, Roj Harguv, Bred Lili, Dajana Šur, Rendi Breker, Džon Fedis, Čak Findli i mnogi drugi… a takođe i zvezde svetskog šou biznisa kao što su: Rej Čarls, Deni Kej, Džozefina Bejker, Mirej Matje, Enriko Masias, Frida Lingstad (ABBA).

Kada su u pitanju domaći izvođači, Big Bend RTS je najčešći učesnik Beogradskog džez festivala, od njegovog osnivanja 1971. godine.

Tokom rada i stvaranja orkestar je dobio izuzetne nagrade i priznanja.

Raspored prolećnih koncerata Big Benda RTS u Domu omladine Beograda:
07.mart – Big Bend RTS & Diter Limburg
12.april – Big Bend RTS & Stjepko Gut
18. maj – Big Bend RTS & Andrea Tofaneli
13. jun – Big Bend RTS & Simon Rigter

Cena pojedinačne ulaznice za navedene koncerte iznosi 500 dinara. Predviđeni su posebni popusti za vezanu kupovinu ulaznica za više različitih koncerata iz prolećnog serijala nastupa Big Benda RTS sa gostima u Domu omladine Beograda.

Previous post

Evo kako je to trebalo da zvuči... Snimak Lejdi Gage i Metalike sa generalne probe Gremija

Next post

Album "Relaxer" najavljuje povratak benda alt-J

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *