Home»Film»ZAVRŠEN 45. FEST: Beogradski pobednik HRVATSKOM FILMU “Ne gledaj mi u tanjir”

ZAVRŠEN 45. FEST: Beogradski pobednik HRVATSKOM FILMU “Ne gledaj mi u tanjir”

3
Shares
Pinterest Google+
Ne gledaj mi u pijat, film/Photo> Promo
Ne gledaj mi u pijat, film/Photo> Promo

Nagrada “Beogradski pobednik” za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu 45. Festa pripala je ostvarenju “Ne gledaj mi u tanjir” hrvatske autorke Hane Jušić, saopštio je žiri večeras na zatvaranju festivala u Sava Centru.

Nagrada žirija u kome su bili Srdan Golubović (predsednik), Branka Katić, Dalibor Matanić, Čeda Kolar i Sergej Trifunović, dodeljena je filmu “Hartston” u režiji Gudmundur Arnar Gudmundsona (Danska/Island), koji je nagrađen i za najbolji debi.

– Svežina i nemilosrdnost kojom se autorka obračunava s rodnim gradom osvojio je žiri i publiku FEST-a. Vrlo zrelo i precizno, uz dosledan vizuelni kod predstavlja nam uranjanje u intimu devojke koja mora da preuzme ulogu glave disfunkcionalne porodice i da se istovremeno bori sa svojim seksualnim oslobadanjem i odrastanjem ne bi li isplivala iz porodične tamnice – naveo je žiri u obrazloženju glavne nagrade.

Nagradu žirija dobio je film “Hartston” zbog, kako se navodi u obrazloženju, neverovatne emotivne nabijenosti kojom odiše ovaj film u otvaranju pitanja i raskršca seksualnosti dvojice decaka.

– U okrutnosti i bezizlaznosti okoline te nametnutih nepisanih društvenih pravila, borba za licnim izborom i ljudskom slobodom doseže univerzalni kod. Ono što nakon gledanja filma ostaje gledaocu u grudima je golema tuga i osecaj kako se sa zalaskom okrutnog severnog sunca gasi i usamljeni humani krik za slobodom – obrazložio je žiri.

Za najbolju režiju nagrađen je Kiril Serebrenikov (Rusija) za ostvarenje “(M)Učenik”.

– Zadivljujuća rediteljska preciznost i mera u susretu sa velikom i važnom društvenom temom. Snažna i surova slika savremene Rusije, intenzivna, sirova i emocionalno snažna. Film o religiji i dogmi, o mraku novog vremena i buducnosti novih generacija koja je nepoznata i neuhvatljiva. Rediteljski suptilno i pametno, bez osude i presude – piše u obrazloženju žirija.

Za najbolji scenario nagrađen je Argiris Papadimitropulosa (Grčka) za “Toplotni udar”.

– Urnebesna tragedija o posesivnosti i samoći, o potrazi za ljubavlju i promašenosti jednog života. Film o granicama ljudskog ocajanja, u jednostavnoj dramskoj strukturi koja je neocekivana i duhovita, surova i tužna. Film o ljubavi i besmislu života bez nje. O strašnoj usamljenosti i ludackoj i bolesnoj potrazi za ljubavlju, o ljudskom padu, bez kocnice i kraja – ocenio je žiri.

Najbolji glumci Afrijana Čulina i Pjotr Skvortsov

Nagrada za najbolju žensku ulogu otišla je u ruke Arijane Čuline (“Ne gledaj mi u tanjir”), a za najbolju mušku ulogu Pjotru Skvortsovu (“(M)Učenik”).

Adrijana Čulina/Photo: Fest promo
Adrijana Čulina/Photo: Fest promo

Žiri je naveo da nije samo rediteljka debitant u filmu ”Ne gledaj mi u tanjir”. Beogradska studentkinja glume Arijana Čulina je nakon 30 godina karijere dobila šansu da debituje na igranom filmu i to je napravila na fascinantan nacin. Suptilnost, autenticnost i uverljivost kojom tumaci ulogu majke bliži se dokumentarnom izrazu kojim postiže univerzalnost koja se izdiže iznad mesta radnje. Minijaturne glumacke bravure, ogoljenost i preciznost sve su odlike odlicne glumice koja je napokon docekala šansu da se predstavi filmskoj publici”, ocenio je žiri povodom najbolje ženske uloge.

Pjotr Skvorcov/Photo: Fest promo
Pjotr Skvorcov/Photo: Fest promo

Pjotr Skvorcov je “snažan kao stena i u isto vreme treperav i lomljiv kao prut. Silovit i nesiguran, suporioran i zbunjen. Pre svega odbacen i prepušten sam sebi. Mladi ruski glumac je duboko iz svog unutrašnjeg sveta doneo jedno od najimpresivnijih glumackih ostvarenja poslednjih godina, direktno i snažno, sa ogromnom energijom, bez zadrške, autenticno i istinito”, naveo je žiri.

“Hartston” osvojio nagradu za najbolji debi

Heartstone, film/Photo> Promo
Heartstone, film/Photo> Promo

– Žiri nagrađuje veliku spretnost reditelja koji u svom debitantskom filmu uspeva na vrlo suptilan nacin uz sjajne glumacke role mladih aktera da napravi pravi nepredvidivi, emotivni filmski koktel. Uz sofisticirano vizuelno obrazovanje, fino balansiranje karaktera i osecaj za univerzalnu poruku, pred ovim rediteljem je sigurno zanimljiva karijera. Ipak, esencijalni razlog zašto žiri daje nagradu za najbolji debi je spretnost autora da ne zazire od onog što najviše ispunjava bioskopsku publiku širom sveta, a to su emocije – smatra žiri.

Ostale nagrade 45. festa

Najbolji film u nacionalnoj selekciji “Srpski film” je “Rekvijem za gospođu J” Bojana Vuletića, koji je odlukom žirija nagrađen za najbolju režijU i najbolji scenario, dok je Mirjana Karanović ponela priznanje za najbolju žensku ulogu u pomenutom ostvarenju.

Nagrada žirija čiji, su članovi Ksenija Marinković (predsednik), Miroslav Momčilović, Slobodan Skerlić, Žan Mark Bar i Hrvoje Hribar, dodeljena je Tamari Drakulić za film “Vetar”, dok je Lazar Ristovski nagrađen za najbolju mušku ulogu u filmu “Dnevnik mašinovođe” Miloša Radovića.

Najbolji debi u nacionalnoj kategoriji je, prema oceni žirija, “Afterparti” Luke Bursaća.

Žiri FEDEORA (Radovan Holub, Maja Bogojević i Tomislav Šakić) za najbolji evro-mediteranski film u Glavnom takmičarskom programu Festa proglasio je ostvarenje “(M)Učenik”, a za najbolji srpski film u nacionalnoj selekciji “Dnevnik mašinovođe”.

NIN-ova nagrada za najbolji film u selekciji “Granice” pripala je filmu “Roko” rediteljskog dvojca Tjerija Demezijera i Albana Terlea, dok je Specijalnu nagradu žiri u sastavu: Saša Radojević (predsednik), Luka Bursać i Dragan Jovićević dodelio ostvarenju “U Senkama” iranskog reditelja Babaka Anvarija.

Žiri nagrade kritičara “Nebojša Ðukelić” za najbolji film iz regiona jednoglasno je odlučio da ona pripadne ostvarenju “Noćno življenje” Damjana Kozolea, nastalom kao koprodukcija Slovenije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

“Politikina” nagrada “Milutin Čolić” za najbolji film u programu “Srpski film” većinom glasova je dodeljena reditelju Bojanu Vuletiću za film “Rekvijem za gospođu J”, a odluku su doneli Goran Radovanović, Dubravka Lakić i Dara Džokić.

Žiri kritike Srpskog ogranka FIPRESCI, u sastavu: Davor Pavlović, Milorad Ðokić i Dragan Jovanović, proglasio je za najbolji film 45. Festa “Ne gledaj mi u tanjir” Hane Jušić.

U okviru koprodukcionog marketa “Fest Forward” u nacionalnoj selekciji je nagrađen srpski projekat “Zlogonje” Raška Miljkovića, a u međunarodnoj poljski projekat “Fortnight” Agne Vožinske.

Nagrada publike “Gorki list” za najtraženiji film Festa dodeljena je ostvarenju “Paterson” Džima Džarmuša.

HL/Izvor; Tanjug

Previous post

SABATON: SPREMAMO POSEBNO IZNENAĐENJE ZA SRPSKU PUBLIKU

Next post

Počinje peti Beogradski irski festival u Bitefu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *