BOLJE OD KUĆE SLAVNIH: Sva dela Lu Rida u gradskoj biblioteci Njujorka

0
28
Lu Rid/ Photo: Facebook @LouReed
Lu Rid/ Photo: Facebook @LouReed

Gradska biblioteka Njujorka otkupila je arhiv slavnog muzičara Lua Rida, pevača grupe “Velvet anderground” preminulog 2013. godine i planira da javnosti predstavi pisane dokumente i audio snimke umetnika.

Biblioteka Njujorka saopštila je da je otkupila arhiv umetnika na dan Ridovog rođenja u četvrtak, kada bi muzičar napunio 75 godina.

– Moj san je da Luov kompletan rad učinim dostupnim široj javnosti – rekla je Ridova udovica, muzičarka Lori Anderson.

Ridov arhiv sadrži 3.600 audio snimaka, 1.300 video zapisa i brojne pisane dokumente i fotografije.

Lu Rid/ Photo: Facebook @LouReed
Lu Rid/ Photo: Facebook @LouReed

Lu Rid, čije je pravo ime bilo Luis Alen Rid (1942-2013), bio je od 1965. do 1970. frontmen grupe “Velvet andergraund”. Iako bend nije postigao komercijalni uspeh, vremenom je postao jedna od nauticajnijih grupa 20. veka.

Prvi album benda “Velvet Underground & Nico” (1967) jedan je od najznačajnijih rok albuma svih vremena i uvršten je u Nacionalni registar značajnih izdanja Kongresne biblioteke SAD. Prepoznatljiv je po čuvenoj žutoj banani na omotu, koju je naslikao Endi Vorhol.

albumovo

Rid 1972. godine kreće u uspešnu solo karijeru s hitovima “Walk on the Wide Side”, “Perfect Day” i “Satellite of Love” sa albuma “Transformer”, u produkciji drugog kultnog umetnika, Dejvida Bouvija.

Izvor: Beta.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime