Home»Film»POČELE PRIPREME ZA DODELU OSKARA: Ovo je sve što niste znali o – CRVENOM TEPIHU

POČELE PRIPREME ZA DODELU OSKARA: Ovo je sve što niste znali o – CRVENOM TEPIHU

4
Shares
Pinterest Google+

Pojam crvenog tepiha prvi put je pomenut pre 2.500 godina u grčkoj tragediji “Agamemnon” i tada je bio rezervisan samo za bogove, dok se danas ovaj termin vezuje za holivudske zvezde koje pre velikih ceremonija paradiraju tim tepihom.

Svetski najpoznatiji od svih crvenih tepiha svakako je onaj koji se postavlja ispred teatra Dolbi u Holivudu, gde će u nedelju biti manifestacija dodele filmskih nagrada Oskar.

Za to je zadužena kompanija Signičer Sistems Grup, koja izrađuje ovaj tepih veći od 4.600 metra kvadratna. Ova firma se brine ne samo da tepih sija tokom ceremonije, već i da se na njemu ne okliznu zvezde.

Crveni tepih/Shutterstock
Crveni tepih/Shutterstock

Prostiranje tepiha počelo je ove sedmice, a taj mukotrpni posao kompanija iz Teksasa obavlja od 2008. godine.

– Radimo na mnogo različitih događaja, ali nijedan nije poput ovoga – priznao je menadžer kompanije u izjavi za LA Tajms.

Ekipa od 18 radnika počela je prostiranje crvenog tepiha duž Holivud bulevara ispred Dolbija još 21. februara a za čitav posao biće im potrebno 900 radnih sati. Potom će se po njemu i oko njega okupiti zvezde, turisti, ulični izvođači i nervozni čuvari, prenosi Klix.ba.

Prvi crveni tepih postavljen je još 1922. godine na premijeri filma “Robin Hud”. Njegovo postavljanje uvedeno je da bi ljudi znali kuda tačno treba da se kreću, da se gosti ne bi okliznuli ili sapleli dok hodaju, ali i zbog glamura kojim odiše.

Obezbeđenje pomno čuva tepih jer se dešavalo da prolaznici odseku njegov deo i onda pokušaju da ga prodaju, na primer na “i-Beju”. Tepih se nakon jednog korišćenja uništava.

Izvor: Tanjug

Previous post

Nagrada Cezar za režiju i najbolju žensku ulogu filmu "Elle" Pola Verhovena

Next post

OVAJ ČOVEK... učiniće večeras da se u Wurstu diše rokenrol

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *