Home»Life Story»Legendarna gitara Džerija Garsije na aukciji u maju: Da, da… ona sa sličicom vuka!

Legendarna gitara Džerija Garsije na aukciji u maju: Da, da… ona sa sličicom vuka!

6
Shares
Pinterest Google+
Džeri Garsija/ Photo: Facebook @jerrygarciaofficial
Džeri Garsija/ Photo: Facebook @jerrygarciaofficial

Gitara “Wolf“ Džerija Garsije, inače njegov zaštitni znak, naći će se na aukciji “Guernsey“ tokom maja, a svi prihodi sa aukcije namenjeni su prihvatilištu Southern Poverty Law Center.

Prvi nastup na kojem je Garsija svirao ovu gitaru bila je privatna svirka u Njujorku 1973. godine. Od tog trenutka, gitara – koju je napravio Dag Irvin, a na koju je Garsija kasnije nalepio sličicu vuka – je korišćena na svim nastupima benda Grateful Dead, sve do Garsijinog povlačenja sa scene u februaru 1993. godine, kada je bila njegova zadnja svirka u Ouklandskom koloseumu.

Photo: Facebook @tamayoguitars
Photo: Facebook @tamayoguitars

Gitara je ponovo došla u Irvinovo vlasništvo nekoliko godina posle Garsijine smrti 1995. godine i prodata je na aukciji za neverovatnih 700.000 dolara, što je svetski rekord za cenu jedne gitare.

Anonimni vlasnik je odlučio da gitaru ponovo proda i to na aukciji u maju koja će biti održana na Vilijams Bruklin Bolu.

– Ja sam vatreni fan benda Grateful Dead od kad znam za sebe. I sviranje ove gitare proteklih 15 godina je bila prava privilegija – rekao je trenutni vlasnik i dodao – Ali, sada je vreme da “Wolf” učini dobro delo. Moja žena i ja već duže vreme podržavamo i pomažemo ovaj centar, a sada nam je potrebniji više nego ikada.

Photo: Facenook @rootsftheblues
Photo: Facenook @rootsftheblues

Na sajtu aukcijske kuće, Irvin je objavio detaljan opis procesa pravljena gitare, kao i spisak materijala koje je koristio, a na kraju je dodao i opis Garsijine reakcije kada ju je prvi put uzeo u ruke.

– Bio sam veoma nervozan kada sam je napravio i odneo Džeriju u maju 1973. godine. On je odmah pokazao koliko je zadovoljan, ali me je posle pet minuta isprobavanja upitao da li bih ipak mogao da mu napravim drugu gitaru – napisao je Irvin i dodao – Upitao sam ga šta očekuje od te druge gitare na šta mi je on odgovorio da ja već znam šta on želi i da ne moram da brinem oko cene. “Samo se ne ustručavaj ni oko čega“, rekao mi je. Tada sam pomislio da je to savršen posao! Postoji nešto posebno u ovakvoj reakciji na vaš rad… jer to zapravo nije rad!

I.N./ Izvor: rollingstone.com

Previous post

E, ovo je irski ples... Džin Batler u Bitef teatru

Next post

MOLIMO APLAUZ ZA MIRU KARANOVIĆ... "Dobra žena" obišla 50 festivala i osvojila 15 nagrada

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *