Home»Pulse»E, ovo je irski ples… Džin Batler u Bitef teatru

E, ovo je irski ples… Džin Batler u Bitef teatru

Batlerova je izvanredna plesačica, akcenat njenog plesa je jasno irski, pokreti nogama su laki i oštri, ona klizi po podijumu kao leptir koji poleće sa površine jezera… (The New Yorker)

6
Shares
Pinterest Google+

irski ples

Zvezda svetske plesne scene i osnivač poznate trupe “Riverdance” Džin Batler nastupiće 9. i 10. marta u Bitef teatru u okviru petog Beogradskog irskog festivala (BIF).

Batler će na prvom gostovanju u Srbiji predstaviti svoje najnovije delo, plesni peformans “Ovo je irski ples” (This is an Irish dance), duet koji je nastao i koji izvodi u saradnji sa čelistom i kompozitorom Nilom Martinom.

– Nil i ja smo oduševljeni što ćemo nastupiti u Beogradu. Zaista se radujemo što dolazimo u vaš grad prvi put, kako bismo izveli ”Ovo je irski ples” u čuvenom Bitef teatru i što ćemo se sresti i raditi sa srpskim plesačima u okviru radionica savremenog i irskog plesa 6. i 7. marta. Veoma se radujemo što ćemo podeliti naš rad sa vama – poručila je Batler.

Džin Batler/ Photo: Facebook/ Jean Butler
Džin Batler/ Photo: Facebook/ Jean Butler

Široj publici Džin Batler je poznata po radu u svetski poznatom sastavu “Riverdance”, koji je osnovala zajedno sa Majklom Fletlijem. U čuvenoj trupi, koju je napustila 1997. godine, bila je glavna ženska plesacica i koreograf.

Džin Batler je inače debitovala na koncertu poznatog tradicionalnog irskog benda “The Chieftains” u njujorškom Karnegi Holu sa samo 17 godina i sa njima je nastupala širom sveta šest godina.

Pored izuzetnog ugleda koji uživa kada je tradicionalni irski ples u pitanju, veoma je cenjena i na svetskoj sceni savremenog plesa.

Trenutno je vanredni profesor na irskim studijama na fakultetu Glucksman Ireland House u Njujorku i predavač na predmetu tradicionalna muzika i ples na univerzitetu Limerick, a pozvana je da od 2018. godine predaje u prestižnoj školi Princeton Atelier.

Ulaznice za plesni performans “Ovo je irski ples” mogu se kupiti na blagajni Bitef teatra po ceni od 1.000, a za studente 600 dinara.

Izvor: Tanjug.rs

 

 

Previous post

Neobičan tip... Tom Henks napisao svoju prvu knjigu

Next post

Legendarna gitara Džerija Garsije na aukciji u maju: Da, da... ona sa sličicom vuka!

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *