NA BERINALU POBEDILA – LJUBAV: Zlatni medved za mađarski film “O telu i duši”

0
56
Ildiko Enjedi/Photo: Berlinale.de

Mađarski film “On body and soul” (O telu i duši) rediteljke Ildiko Enjedi, dobitnik je ovogodišnjeg Zlatnog medveda na 67. Međunarodnom filmskom festivalu Berlinale.

Reč je o poetičnoj ljubavnoj priči, o muškarcu i ženi koji se žele ali ne uspevaju da komuniciraju, osim u snu koji dele, u kome se ona pojavljuje kao košuta a on kao jelen.

– Želeli smo jednostavan film, jasan kao voda iz izvora, i nismo znali da li će nas publika slediti jer se ovaj film gleda samo sa srcem punim velikodušnosti – rekla je rediteljka kada je primala nagradu.

On body and soul/Photo; YouTube printscreen
On body and soul/Photo; YouTube printscreen

Finac Aki Kaurismaki nagrađen je Srebrnim medvedom za najboljeg reditelja, za dramu o izbeglicama “The Other Side of Hope”.

Film Kaurismakija govori o susretu između sirijskog migranta koji je mimo svoje volje stigao u finsko sivilo i lokalnog vlasnika restorana razdvojenog od žene, alkoholičara koji mu pritiče u pomoć.

Za najbolju žensku ulogu nagrađena je južnokorejska glumica Kim Min-hi, a za najbolju mušku ulogu Austrijanac Georg Fridrih.

On the Beach at Night Alone/Photo; YouTube printscreen
On the Beach at Night Alone/Photo; YouTube printscreen

Kim Min-hi nagrađena je za ulogu u filmu svog sunarodnika Heng Sang-sua “On the Beach at Night Alone” a Georg Fridrih za ulogu u “Bright nights” gde tumači oca koji pokušava da uspostavi kontakt sa sinom tinejdžerom tokom puta u Norvešku.

Srebrni medved i velika nagrada žirija dodeljena je filmu “Felicite” francusko-senegalskog reditelja Alena Gomija.

Čileanac Sebastijanlelio dobio je nagradu za scenario za “Una mujer fantastica”, portret transrodne žene. Glumica Danijea Vega i sama transrodna bila je među favoritima za nagradu za najbolju žensku ulogu.

Nagrada Alfred Bauer, u sećanje na osnivača festivala koja se dodeljuje ostvarenju koje otvara nove perspektive dodeljena je filmu “Pokot” poljske reditellje Anješke Holand.

Izvor:Beta

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime