Home»Muzika»Šta bi rek`o Dejvis Majls… Bio bi oduševljen, naravno, jer Al Foster stiže na Nišvil

Šta bi rek`o Dejvis Majls… Bio bi oduševljen, naravno, jer Al Foster stiže na Nišvil

3
Shares
Pinterest Google+
Al Foster/ Photo: facebook @AlFoster
Al Foster/ Photo: facebook @AlFoster

Kvintet legendarnog Ala Fostera, omiljenog bubnjara Majlsa Dejvisa, nastupiće 11. avgusta na ovogodišnjem Nišvilu.

U postavi koju čine i alt saksofonista Majk Dirubo, trubač Fredi Hendriks, klavirista Adam Birnbaum i kontrabasista Dag Vajs izvešće program posvećen jednom od najuticajnijih džez muzičara svih vremena – Čarliju Parkeru.

Al Foster je svakako jedan od najboljih i najsvestranijih džez bubnjara svih vremena. Tome u prilog ide i činjenica da je jedini muzičar kojeg je Majls Dejvis angažovao i pre i posle svog privremenog “penzionisanja”, a Foster je uz to i bio jedan od svega nekoliko muzičara sa kojima je Majls kontaktirao tokom te šestogodišnje pauze od1975. do 1981. godine.

Al Foster/ Photo: facebook @AlFoster
Al Foster/ Photo: facebook @AlFoster

Tokom svoje bogate karijere Foster je sarađivao i sa čitavom plejadom legendarnih muzičara kao što su: Kenonbol Aderli,Telonius Monk, Fredi Habard, Soni Rolins, Herbi Henkok, Dejv Holand….

Poslednjih godina je omiljeni bubnjar Mekoj Tajnera, Lerija Vilisa i Sonija Rolinsa mada sve više nastupa kao frontmen sopstvenog benda.

Al Foster je neuobičajeno svestran bubnjar koji se podjedanako dobro snalazi u stilovima od bi bapa pa do slobodnijih formi i džez roka. Izuzetno je poštovan je i cenjen zbog specifičnog senzibiliteta i retke sposobnosti da sluša ostale muzičare i pri tom, na skoro telepatski način, prati njihove solo deonice.

Izvor: Tanjug,rs

Previous post

Najbolje godine za jedno pozorište... BDP slavi 70. rođendan

Next post

Za svaki slučaj... Blondie i Garbage zajedno na turneji "Rage and Rapture"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *