16. Međunarodni pozorišni festival Slavija od 9. do 16. marta

0
48
Žena bez srca/ Photo: Facebook @Pozoriste.Slavija

Međunarodni pozorišni festival Slavija biće održan od 9. do 16. marta u istoimenom teatru, a direktor Batrić Žarković najavio je osam predstava iz Rusije, Belorusije, Irana, Srbije, Bugarske, Estonije i Kazahstana.

Festival će otvoriti ansambl Akademskog omladinskog pozorišta Rostov na Donu (Rusija) sa predstavom “Gospodin Ibrahim” Eriha Emanuela Šmita u režiji Mihaila Zetsa.

Premijeru će imati Nušićev komad “Žena bez srca” u adaptaciji Raška Jovanovića i režiji Slavenka Saletovića i produkciji domaćina Pozorišta “Slavija”, a autorska i glumačka ekipa to najavljuje kao “novog Nušića koga publika nije do sada gledala”.

Žena bez srca/ Photo: Facebook @Pozoriste.Slavija
Žena bez srca/ Photo: Facebook @Pozoriste.Slavija

Najbolju predstavu odabraće petočlani žiri koji čine dramski pisac i osnivač više festivala u Evropi i Cemtralnoj Aziji Nina Mazur, pozorišni kritičar i dramski pisac Angelina Roska, teatrolog Raško Jovanović, dramski umetnik Ljubo Božović i dramaturg Milisav Milenković.

Jovanović, koji je prethodnih godina bio na čelu žirija, rekao je da je festival “Slavija” ove godine skromniji i naglasio da je u pitanju jedinstvena manifestacija.

– Ovaj festival ne traga za senzacijama ni za modernim, već za dobrim predstavama. Ovo je i festival dobre dramske literature- rekao je Jovanović, dodavši da osam predstava za osam dana predstavlja osveženje u trenutku kada sve manje predstava iz inostranstva gostuje u našoj zemlji. .

Žena bez srca/ Photo: Facebook @Pozoriste.Slavija
Žena bez srca/ Photo: Facebook @Pozoriste.Slavija

Celokupan program 16. Međunarodnog pozorišnog festival Slavija možete da pogledate na sajtu pozorišta.

Međunarodni pozorišni festival Slavija je dobio Etiketu EFFE 2015./2016. tako da je sada deo Platforme EFFE, koja se sastoji od festivala koji su sinonim za umetnički kvalitet i imaju značajan uticaj na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou i predstavljaju 31 evropsku zemlju i čine Evropu boljim mestom.

nagrada slavija face

Izvor: Tanjug.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime