Home»Pulse»Najave»MILORAD MILINKOVIĆ UOČI PREMIJERE “SVINGERA”: Ako sad kažem ono što sam ovom predstavom hteo da kažem, pa ko će je onda gledati…

MILORAD MILINKOVIĆ UOČI PREMIJERE “SVINGERA”: Ako sad kažem ono što sam ovom predstavom hteo da kažem, pa ko će je onda gledati…

8
Shares
Pinterest Google+

Ima raznih načina da se obeleži Dan zaljubljenih, a scenarista i reditelj Milorad Milinković rešio je da to učini pozorišnom predstavom “Svingeri”. Da. Svingeri. Na Dan zaljubljenih. Dobro…

Elem, premijera je zakazana, kao što rekosmo, za 14. februar u UK Vuk Stefanović Karadžić, od 20 časova, a u predstavi glume Jelena Đukić (supruga rediteljeva), Daniel Kovačević, Mariana Aranđelović i Mihailo Laptošević. Za sve one koji ne budu uspeli da se probiju na premijeru, kao i za one koji nisu imali hrabrosti da “svinguju” baš na Dan zaljubljenih, prva repriza je jednog sasvim običnog dana, u nedelju 19. februara. Takođe od 20 časova. Na istom mestu.

svingeriAutor predstave je svoje delo zvanično najavio ovako:

– “Svingeri” su komad o svemu sem o svingeraju. O ljudskim tajnama, manama, karakterima, odnosima, težnjama, neostvarenim snovima i nadama. O vremenu opšteg raspada porodice, o vremenu sebičluka, karijerizma, o nesposobnosti da se junaci suoče sa svojim manama. Reći ćete: o kom vremenu se ovo radi, o današnjem? Da, ali i o svakom drugom, jer se ljudi nisu  promenili kroz vekove, a teško da će se promeniti i u budućnosti. Svingeri su tako neka vrsta ogledala, te nas teraju da razmislimo, dok žalimo junake ili im se smejemo: a kako bi se mi ponašali u ovakvim okolnostima?

Ali mi smo imali i nekoliko potpitanja…

Da li je sve spremno za premijeru “Svingera”, možeš li unapred da znaš da li si zadovoljan urađenim ili je presudna odluka publike?
– Sve je spremno. Ja sam veoma zadovoljan, ali publika uvek ima poslednju reč. I tu se ne bih mešao. Mi smo uradili svoje, sad, kako će se to kome dopasti, to je do njih. Mada, mislim da će biti zadovoljni.

Kakvu poruku želiš da preneseš “Svingerima”?
– Uh, da sam imao poruku, to sam mogao i ovako da napišem. Kad uradiš predstavu, ona govori za sebe. Tako da, ko hoće poruku, neka odgleda predstavu, kašće mu se samo.

Nije slučajno što je premijera baš na Dan zaljubljenih?
– Nije slučajno. Veoma je namerno. Iako ja taj dan i dalje smatram Danom Svetog Trifuna, ova ”koincidencija” je namenjena onima koji su se primili na te katoličke fore. Mi smo multietničko društvo i to je u redu.

Šta ćeš pokloniti supruzi za taj dan?
Supruga i ja ćemo jedno drugom podariti odličnu premijeru.

Kakav je osećaj ubaciti i sopstvenu suprugu među “svingere”?
– Realno za nju je komad i pisan, to je veoma zahtevna uloga koju bi svaka glumica poželela.

O čemu se u "Svingerima", ustvari, radi…

Bračni par u srednjim tridesetim ima probleme u braku. Dolaze na ideju da ih reše svingerajem. Daju oglas u novine, na koji se javlja sličan bračni par. Ali, ispostaviće se da su skriveni motivi svo četvoro učesnika prilično daleko od prostog čulnog zadovoljstva. U ovoj večeri isplivaće sve loše strane svakoga od njih, i otkriće se mnoge tajne. Zapravo, bez obzira na seks, posle ove večeri ništa neće ostati isto. Hajde, priznajte da ste zaintrigirani…  

Definitivno si najmultimedijalniji umetnik na ovim prostorima, kako sebe najradije definišeš?
– Ja sam reditelj i scenarista, pre svega. Sve ostalo je takođe deo moje ličnosti, i sve što radim trudim se da uradim nabolje što mogu. Zbog čega bismo sami sebe ograničavali? Treba raditi sve što vam je zanimljivo, ako vam se već nudi. Što bi rekli, dobar centarfor koristi prilike, a odličan ih ne propušta.

Milorad Milinković Debeli/Photo: YouTube printscreen
Milorad Milinković Debeli/Photo: YouTube printscreen

U kojem od svih tih umetničkih odela koje nosiš se najbolje osećaš?
– Odgovor sam, mislim, dao u prethodnom.

Da li postoji nešto u svetu umetnosti što nisi probao, a voleo bi?
– Ne znam, ako se setim, probaću i to da radim.

Kako to da nisi završio u Americi, radeći velike produkcije ili sa velikim bendovima?
– Nije me Amerika nikada privačila, bio sam po Evropi, i meni je ovde najbolje, zaista.

Gde vidiš sebe za 10 godina?
– Nemam hrabrosti da gledam tako daleko. Negde na moru, odmaram i smišljam nešto novo.

Šta ćeš biti kad porasteš?
– Ako nastavim da rastem, neću više moći sebi garderobu da kupim. No, to se neće desiti, sad sam ušao u onaj deo života kada počinješ da se smanjuješ.

A. S. I.

Previous post

Rag'n'Bone Man objavio album "Human": Elton Džon ga smatra novom Adel... Da li je u pravu, proverite na Exitu

Next post

Smrtonosni miks: 10 NAJOPASNIJIH PESAMA ZA VOZAČE

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *