Film o genijalnom gitaristi danas otvara 67. Međunarodni filmski festival Berlinale

0
27
Photo: Facebook @berlinale
Photo: Facebook @berlinale

Danas u Berlinu počinje 67. mešunarodni filmski festival – Berlinale na kojem se 18 ostvarenja nalaze u takmičarsku delu smotre za nagradu Zlatni medved koja će biti dodeljena 18. februara, poslednjeg dana festivala.

Direktor festivala Diter Koslik rekao je da Berlinale neće izneveriti svoju reputaciju velikog angažovanog filmskog festivala i da će se truditi da baci “malo svetlosti i optimizma u svetu pogodjenom raznim krizama”.

Festival će otvoriti francuski film “Đango” o džez gitaristi Đangu Rejnhartu režisera Etijena Komara i to će biti svetska premijera ovog ostvarenja.

<>

Žirijem predsedava holandski reditelj Pol Verhoven poznat po filmovima “Robokap” i “Niske strasti”.

Na festivalu će biti prikazan i film “Rekvijem za gospođu J.”, u režiji i prema scenariju Bojana Vuletića, s Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi, u okviru zvanične sekcije “Panorama Specijal”.

rekvijem

Berlinale je festival koji pridaje veliki značaj evropskom autorskom filmu pa će se tako na proramu naći ostvarenja poljske rediteljke Agnješke Holand, nemaćkog reditelja Folkera Šlendorfa, Finca Akijema Kaurismakija i rumunskog reditelja Kalina Petera Necerona, dobitnika  Zlatnog medveda 2013. za film “Pozicija deteta”.

Festival će kao i prošle godine organizovati akcije solidarnosti za izbeglice koje su podnele zahtev za azil u Berlinu, tako što će zarada od projekcija pojedinih filmova biti namenjena poboljšanju uslova u izbegličkim prihvatnim centrima.

Poslednji laureat Zlatnog medveda je italijanski reditelj Đjanfranko Rozi koji je prestižnu nagradu dobio za dokumentarac o migrantima na Lampeduzi.

Međunarodni filmski festival u Berlinu osnovan je 1951, a od 1978. godine redovno se održava svake godine u februaru. Smatra se najposećenijim filmskim festivalom na svetu s 274.000 prodatih ulaznica godišnje.

<>

Izvor: Beta.rs

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime