Home»Pulse»Najave»EXIT izložbom obeležio 20 godina društvenog aktivizma

EXIT izložbom obeležio 20 godina društvenog aktivizma

4
Shares
Pinterest Google+

Sinoć je u programskom prostoru Fabrika Studentskog kulturnog centra Novog Sada otvorena izložba “20 godina EXIT aktivizma”.

Ovim izložbom su obeležene dve decenije društveno angažovanog delovanja, započetog još 1996. godine protestnim maršom iniciranim od strane Dušana Kovačevića, osnivača festivala, kada su studenti peške krenuli na put od Novog Sada do Beograda, gde ih je dočekalo 10.000 ljudi na Brankovom mostu, sve do osvajanja titule za Evropsku prestonicu kulture, kao i humanitarnih akcija u kojima je sakupljeno više stotina hiljada evra za pomoć oboleloj deci i ugrožene od poplava.

Na izložbi je predstavljena i istoimena publikacija čiji je urednik Branko Rosić, a u kojoj se pored hronološkog pregleda najvažnijih društvenih akcija, nalaze i autorski tekstovi i citati o aktivizmu EXIT festivala Srđe Popovića, Ivana M. Lalića, Dragana Ambrozića, Marka Vidojkovića, Olje Bećković, Miljenka Jergovića, Zorana Kesića, Vladimira Arsenijevića, Zorana Kostića Caneta i brojnih drugih.

Photo: Promo
Photo: Promo

Izložba je otvorena tribinom pod nazivom “Budućnost društvenog aktivizma” na kojoj su govorili osnivač Otpora Srđa Popović, izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan Hedvig Morvai, čuveni bubnjar i Dragoljub Đuričić, pisac i zamenik glavnog urednika magazina “Nedeljnik” Branko Rosić i osnivač i direktor Exita Dušan Kovačević.

Na izložbi se pojavio veliki broj zvanica iz najranijih dana Exita kao što su Bogoljub Arsenijević Maki, Stanko Lazendić i Vlada Pavlov, a prisutan je bio i Jovan Simić, humanitarni aktivista koji je inicirao akcije Exit fondacije “Asovi za decu” i nedavno održani “Sportski bazar”, gde je u zbiru prikupljeno preko 130.000 evra za decu obolelu od raka.

Publikacija/ Photo: Promo
Publikacija/ Photo: Promo

Izložba će biti otvorena do 9. februara, svakodnevno od 10:00 do 18:00 časova, a svima koji nisu u mogućnosti da posete Novi Sad, publikaciju “20 godina EXIT aktivizma”, mogu preuzeti na ovom linku.

 

Previous post

ROKENKROL PUNIM PLUĆIMA: Subota s Vukašinom Brajićem u klubu Wurst Platz

Next post

"Ljulja se brod": Bane i MVP snimili pesmu za film "Biser Bojane"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *