Home»Film»Otvoren konkurs za prijave filmova na 64. Martovski festival

Otvoren konkurs za prijave filmova na 64. Martovski festival

8
Shares
Pinterest Google+

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, popularni Martovski festival, od svog prvog izdanja bio je najvažnija, a u nekim periodima i jedina, platforma u okviru koje su domaći filmski autori mogli da prezentuju publici i inostranim kolegama svoje dokumentarne, eksperimentalne, animirane i kratke igrane filmove.

Od 2017. godine, u organizaciji Doma omladine Beograda i sa novim umetničkim direktorom, dramaturgom Bobanom Jevtićem, festival se fokusira na domaću filmsku produkciju dokumentarnih, TV dokumentarnih, kratkih igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova, postajući tako nacionalni festival u punom značenju te reči.

Festival će biti održan u svim prostorima Doma omladine Beograda, od 30. marta do 2. aprila 2017, a svi domaći producenti i autori svoje filmove mogu da prijave do 27. februara 2017. godine, preko sajta www.martovski.rs.

16299809_1413946945303943_5352302540170764832_o

Kategorije u kojima domaći filmski stvaraoci mogu prijaviti svoje filmove su:

dokumentarni film do 50 minuta
dokumentarni film preko 50 minuta
TV dokumentarni film
kratki igrani film
animirani film
eksperimentalni film
video art

Konkurs je otvoren i za autore i produkcije iz inostranstva, za selekciju međunarodnog takmičarskog programa u kategoriji za kratki igrani film.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma

Photo: pixabay.com
Photo: pixabay.com

Prvo izdanje Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma održano je u okviru Festivala jugoslovenskog filma od 24. do 30. juna davne 1954. godine u pulskoj Areni. Posle šest godina, Festival se seli u Beograd, gde je prvi put održan od 4. do 9. marta 1960. godine. Pod imenom Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma prvi put je održan 2004. godine.

Grad Beograd je od 2017. godine organizaciju festivala poverio Domu omladine Beograda, ustanovi kulture čiji je osnivač.

Festival je od svojih početaka bio važan za promociju domaćeg dokumentarnog i kratkog igranog, animiranog i eksperimentalnog filma. Kao mesto domaćih premijera, Festival je bio i ostao tačka susreta domaćih i inostranih profesionalaca, studenata filmskih škola i akademija i ljubitelja filma.

Reditelji koji su za svoje dokumentarce i kratke igrane filmove nagrađivani na ovoj manifestaciji postajali su, kao po pravilu, velikani jugoslovenske, odnosno srpske kinematografije: Stjepan Zaninović, Krsto Škanata, Zlatko Bourek, Ante Babaja, Vlatko Gilić, Krsto Papić, Stole Popov, Bato Čengić, Puriša Đorđević, Dušan Makavejev, Zdravko Randić, Predrag Golubović, Petar Lalović…

Dušan Vukotić upravo je na ovom festivalu dobio glavnu nagradu za svoje remek-delo “Surogat”, da bi samo mesec dana kasnije bio nagrađen i Oskarom za pomenuti animirani film.

Pored projekcija filmova u takmičarskom i revijalnom delu programa, na 64. Martovskom festivalu će biti održane i brojne radionice i otvorene konsultacije namenjene svim domaćim filmskim autorima, ali i studentima filmskih škola i akademija, dok publiku i sve goste festivala očekuju i prateći koncerti i žurke.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, koji je i pokrovitelj Festivala.

Previous post

HL INTERVJU – IGRALOM, AMBICIOZNA NIŠKA ALTERNATIVNA TROJKA:  Igramo se i lomimo… proverite kako!

Next post

Predstava na beogradskim ulicama: "Tramvaj zvani samoća" premijerno 4. februara

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *