Home»Pulse»Puls grada»Da li ste spremni za dobre britanske filmove? Jer… uskoro počinje PlayUK

Da li ste spremni za dobre britanske filmove? Jer… uskoro počinje PlayUK

5
Shares
Pinterest Google+

Novi festival britanskog filma PlayUK koji se održava od 16. do 19. februara, okupiće bioskopsku publiku u Beogradu, Podgorici, Prizrenu, Sarajevu, Skoplju i Tirani na premijerama deset igranih i dokumentarnih filmova aktuelne britanske produkcije.

BC PlayUK - A5 hor SRB-01Nastavak “T2 Trejnspoting”, dokumentarni film o uticaju britanske muzike “Čovek iz Movaksa”, komedija o odrastanju “Veštine odrastanja”, snažna drama “Una”, dokumentarac o širenju džihada u savremenom svetu “Priznanje”… samo su neki od intrigantnih naslova koji će publici širom regiona omogućiti da otkrije nove snage britanskog filma.

Budite deo izložbe o Trejnspotingu

T2 Trainspotting/ Photo: Promo
T2 Trainspotting/ Photo: Promo

U okviru festivala, u Filmskoj galeriji u foajeu Dvorane Kulturnog centra Beograda biće otvorena izložba TREJNSPOTING: Pa šta ste radili… ovih 20 godina? Naziv izložbe je inspirisan replikom koja otvara nastavak filma, pri susretu glavnih junaka posle toliko godina.Izložba preispituje fenomen čuvenog filma, kao i njegov uticaj na publiku u Srbiji.

Postanite i vi deo izložbe. Snimite se mobilnim telefonom kako odgovarate na pitanja:

Gde i sa kim ste gledali prvi “Trejnspoting”?
Šta za vas znači “Trejnspoting”?
Pa šta ste radili… ovih 20 godina?

Video klipovi treba da traju do jedan minut.  Pošaljite svoj video najkasnije do četvrtka, 9. februara 2017. na www.britishcouncil.rs/PlayUK

Pored filmova, beogradska publika biće u prilici da se aktivno uključi u pripremu izložbe TREJNSPOTING: Pa šta ste radili… ovih 20 godina? koja će biti postavljena u Filmskoj galeriji u foajeu Dvorane Kulturnog centra Beograda.

“T2 Trejnspoting”

T2 Trainspotting/ Photo: Promo
T2 Trainspotting/ Photo: Promo

Nastavak kultnog ostvarenja pod naslovom “T2 Trejnspoting” otvoriće festival 16. februara, istovremeno u šest gradova Zapadnog Balkana. Renton, SickBoy, Begbie i Spud su ponovo tu, a život u Škotskoj 2016. godine deluje kao da se ništa nije promenilo tokom 20 godina.

U brutalnoj crnoj komediji prepliću se tuga, gubitak, radost, osveta, mržnja, prijateljstvo, ljubav, čežnja, strah, kajanje, samodestrukcija, ali i smrtna opasnost…

“London Town”

London Town/ Photo: Promo
London Town/ Photo: Promo

Film “London Town” oslikava težak život radničke klase uz siromaštvo i nezaposlenost u predgrađima Londona tokom 1979. godine. Četrnaestogodišnji Šej Bejker dobija kasetu sa najnovijom muzikom iz Londona, a zvuci sastava “The Clash“ ga obuzimaju svojom sirovom energijom i odvlače u novi svet…

“Una”

Una/ Photo: Promoa
Una/ Photo: Imdb.com

Moćna drama “Una” je debitantski film reditelja Benedikta Endrjusa zasnovana na predstavi “Blackbird” Dejvida Harovera. Film “Una” je emotivna priča o mladoj ženi koja kreće u potragu za svojom prošlošću…

“Priznanje”

“Priznanje” je dugometražni dokumentarni film koji prati život prati Mozama Bega, muslimana iz Engleske koji je iskusio brojne sukobe. Od pružanja podrške mudžahedinima, preko zatočeništva u zatvorima Bagram u Avganistanu i Gvantanamo, pobunjeničkih obuka u kampovima u Siriji, do zatvorskih ćelija Belmarša u Britaniji… Mozam Beg iz prve ruke priča o širenju džihada u današnjem svetu i reakciji Zapada.

“Unakrsna vatra”

Unakrsna vatra/ Photo: imdb.com
Unakrsna vatra/ Photo: imdb.com

Film “Unakrsna vatra” režisera Bena Vitlija je priča o međusobnim sukobima dve grupe Iraca u Bostonu sedamdesetih godina prošlog veka….

“Putovanje”

“Putovanje” je komedija inspirisana velikom prekretnicom u britanskoj i irskoj istoriji. U fokusu ostvarenja je odnos između dva politička titana i neumoljiva neprijatelja. prisiljeni na zajednički put  tokom koga počinje da se stvara nada da možda i zakleti neprijatelji mogu da nađu zajednički jezik kada je budućnost Severne Irske u pitanju…

“Beleške o slepilu“

Beleške o slepilu/ Photo: Promo
Beleške o slepilu/ Photo: Imdb.com

Filmsko remek delo “Beleške o slepilu“ istražuje unutrašnji svet slepih osoba, oslanjajući se na originalne snimke Džona Hula i prikazuje kako ono utiče na  snove, sećanja i maštovit život…

“Veštine odrastanja“

Veštine odrastanja/ Photo: imdb.com
Veštine odrastanja/ Photo: imdb.com

U centru komedije “Veštine odrastanja“ je Ana, koja se približava tridesetoj godini, a živi kao pustinjak u maminoj bašti i snima video materijale u kojima su glumci njeni palčevi. Univerzalna priča o samopouzdanju i dostojanstvu, nasmejaće i najtvrđa srca, ali i postaviti pitanje “Kako naći mir sa samim sobom?”

“Čovek iz Movaksa“

Na programu PlayUK naći će se i dokumentarni film “Čovek iz Movaksa“ koji prikazuje izvanredan život i karijeru DJ ikone, muzičkog producenta  James Lavelle-a. U glavnim ulogama pojavljuju se DJ Shadow, 3D iz sastava Massive Attack, Futura, Ian Brown, Grandmaster Flash i Josh Homme.

“Najbolje od njih”

Najbolje od njih/ Photo: youtube.com printscreen
Najbolje od njih/ Photo: youtube.com printscreen

Glavna junakinja filma “Najbolje od njih” Ketrin, 1940. godine u Londonu, radi kao scenarista i pokušava da organizuje glumce i filmsku ekipu, kako bi snimila film koji će da istovremeno podigne raspoloženje nacije, ali i inspiriše Ameriku da uđe u rat.

Filmovi koji će biti prikazani tokom četiri dana, u šest gradova Zapadnog Balkana u okviru festivala PlayUK slave ljudsku izdržljivost i sposobnost da se pronađu pravi odgovori i rešenja u teškim vremenima.

Ulaznice za PlayUK se mogu naći u prodaji od ponedeljka, 6. februara na blagajni Kulturnog centra Beograda, po ceni od 300 dinara.

Festival se održava uz podršku Britanske ambasade u Beogradu, a celokupan program festivala dostupan je na www.britishcouncil.rs/PlayUK

Previous post

Treba sad naplatiti Nobela… Dilan najavio trostruki album s obradama…

Next post

20 godina kultnog albuma "Apokalipso" Rundek slavi remasterizovanim izdanjem i nikad objavljenim snimcima Haustora

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.