Film “Gospodin Gaga” otvorio “Dane igre” u Kinoteci

0
21

Srpskom premijerom filma “Gospodin Gaga”, reditelja Tomera Hejmana, snimljenog u produkciji glumice Natali Portman, u Jugoslovenskoj kinoteci počeli su četvrti “Dani igre”.

– Dani igre u Kinoteci su postali mala tradicija. Kroz reviju različitih naslova, dokumentarnih i igranih filmova, mi uspevamo iz godine u godinu da pridobijemo neku novu publiku koja možda ranije nije bila toliko okrenuta savremenom stvaralaštvu u oblasti umetničke igre – rekla je sinoć direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung.

Aja Jung/Photo: facebook@ajajung
Aja Jung/Photo: facebook@ajajung

O prvom filmu na programu Jung je rekla da je bio pravi izazov snimiti ga. “Gospodin Gaga” govori o životu i karijeri čuvenog izraelskog koreografa Ohada Naharina, koga mnogi smatraju možda najuticajnijim koreografom 21. veka.

– Radi se o koreografu koji je prava zvezda, ali koji vrlo retko nastupa pred kamerama, ne razgovara često sa novinarima i beži od fotoaparata, kamera, intervjua. Jako je teško doći do njega i bio je pravi izazov snimiti ovakav film, da kamere uđu u njegov najitimniji prostor, prostor baletske sale – kazala je Jung. Sledi intrigantno ostvarenje “Boljšoj Babilon” Nika Rida i Marka Franćetija, koji nudi pogled iza scene prestižnog moskovskog teatra u trenutku kada ovo pozorište potresa veliki skandal.

Jung preporučuje i dokumentarac Džodi Li Lajps “Balet 422”, koji prati nastajanje jednog koreografskog dela trupe “Njujork siti balet”, zatim kultni film Roberta Altmana “Trupa” – prikaz života igrača, koreografa i producenata čuvenog “Džofri baleta” iz Čikaga, dok film “Ballets Russes” Daniela Gelera i Dajan Goldfajn govori o trupi koja je obeležila prvu polovinu 20. veka.

Na repertoaru će biti i dokumentarac “Samo kada igram” Bedi Finzi koji prati snove dvoje crne dece iz brazilskih favela, kao i “Igrajmo!” Gabriela Bibliovica, dokumentarni zapis o uspehu izraelske savremene igre.

– Svake godine osvežimo ovaj program po nekim kultnim igranim filmom. Ovoga puta to će biti “Bele noći” Tejlora Hekforda sa Mihailom Barišnjikovim u glavnoj ulozi, a to je najbolja najava njegovog dolaska u Beograd u aprilu – istakla je Jung.

https://www.youtube.com/watch?v=xo0GO7gpOss

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime