VREME JE ZA PROMENE: Mikser haus se seli iz Savamale na Dorćol i otvara novi prostor u Sarajevu

0
67
Mikser House/Photo; facebook@mikser.belgrade

Posle pet godina rada u Savamali, osnivači kulturne organizacije “Mikser” Ivan i Maja Lalić objavili su da se 1. maja zatvara Mikser haus u Krađorđevoj ulici broj 46, da pokreću inicijativu za njegovo trajno preseljenje na donji Dorćol i najavili otvaranje “Mikser hausa” u Sarajevu u avgustu.

Ivan Lalić predstavio je rezultate ostvarene u prethodnih pet godina, najavio hrabre i ambiciozne planove za ovu godinu, a kao razlog za preseljenje naveo izuzetno nepovoljan ugovor koji imaju sa vlasnikom zgrade u Krađorđevoj 46.

Mikser House/Photo; facebook@mikser.belgrade
Mikser House/Photo; facebook@mikser.belgrade

– Odlazimo odavde jer nismo imali stablilnu situaciju. Naš ugovor ističe u januaru 2018. godine. Više puta nam je povećavana renta i procenili smo da nemamo kapaciteta da izdržimo ovoliko finansijsko opterećenje – rekao je Lalić, dodavši da još uvek nije definisano preseljenje, te da će se boriti da nova lolakcija “Mikser hausa” bude industrijski kompleks “IMK – Industrija metalnih konstrukcija”.

Mikser House/Photo; facebook@mikser.belgrade
Mikser House/Photo; facebook@mikser.belgrade

Lalić je istakao da je “Mikser” u proteklih pet godina organizovao više od 1.500 događaja koje je ispratilo 1.250.000 posetilaca, pokrenuo niz debata o gorućim temama, aktivirao preko 50 zaboravljenih lokacija, a posebno su ponosni na “Miksalište” koje je pomoglo do sada 200.000 migranata.

Kao rezultat svega toga, primer revitalizacije kvarta Savamale analizira se na nekoliko inostranih univerziteta, a o “Mikseru” su pisali svi značajniji strani mediji, među kojima se posebno izdvajaju tri reportaže CNN-a i svakodnevno praćenje aktivnosti od strane londonskog Gardijana.

Mikser House/Photo; facebook@mikser.belgrade
Mikser House/Photo; facebook@mikser.belgrade

Kreativna direktorka “Miksera” Maja Lalić kaže da novu lokaciju interno nazivaju “Industrija mentalnih konstrukcija” i naglasila da im je želja da spreče rušenje tog bisera posleratnog industrijskog nasleđa Beograda, njegovo pretvaranje u još jedan tržni centar.

Ona je Tanjugu kazala da će “Mikser festival”, od 25. do 28. maja, biti “fantastična pokazna vežba kako kreativnošću, inovacijama i pameću možemo transformisati jedan ambijent i kako on može izgledati u jednom dugoročnom periodu”, a time će, nakon Žitomlina i napuštenih magacina Savamale, započeti revitalizacija tog važnog dela Beograda.

Mikser House/Photo; facebook@mikser.belgrade
Mikser House/Photo; facebook@mikser.belgrade

Lalić naglašava da “Mikser” nije prostor, lokacija, već ideja, uverena i da industrijski komleks na Dorćolu očekuje bolja i drugačija sudbina.

Što se “Mikser festivala” tiče, Lalić kaže da će tema ove godine biti “hakovanje budućnosti”, odnosno “kako sve kreativni sektor – umetnici, stručnjaci, ljudi društvenih nauka mogu da doprinesu da se promene tokovi istorije koji ne idu u najboljem pravcu”.

– Mi ćemo razmatrati fenomen migracija na jedan potpuno novi način. Mi kao festival migriramo iz Savamale na Dorćol, svet je konstantno u stanju pokreta, svi trenutno govore o migranstkoj krizi. Inspirisao nas je članak o Beču koji kaže: Zašto niko ne govori o migrantskoj krizi koja zadesi Beč svakog leta kada milioni turista nagrnu u grad koji za to nema dovoljno infrastrukture – pojasnila je Lalić, primetivši da postoje i dobre migracije.

Mikser House/Photo; facebook@mikser.belgrade
Mikser House/Photo; facebook@mikser.belgrade

Baviće se i “obrazovanjem u pokretu”, “kulturnim fabrikama”, povezaće se sa brojnim sličnim kolektivima u Evropi, koji su svojim kulturnim angažmanom revitalizovali industrijske komplekse, a pokušaće i da “upotrebe savremene tehnologije kako bi popravili društvene situacije, kao što je, na primer, jaz nastao jer dva najvažnija muzeja u Srbiji ne rade već godinama”.

Lalić je istakla da im je cilj u narednom periodu da usavršavaju mehanizme održivosti.

– Mi smo do sada dokazali da bez ikakvih finansijskih potpora grada ili države, uz jednu brutalnu rentu, možemo da uspemo, ali moramo da krenemo u novi dugoročniji period koji je sigurniji za nas. Dali smo svoj maksimum, ne odustajući od Beograda, i sada pravimo veći iskorak boreći se za novi prostor koji je trenutno predviđen za rušenje i izgradnju novog megamarketa ili šoping mola ili šestrospratnice sa kancelarijama. To ne može da doprinese daljem boljitku zajednice, a u Savamali je, u saradnji sa stanovnicima, počeo da se vraća život na ulice tog kvarta – rekla je Lalić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime