Pank portreti dinastije Obrenović u Kragujevcu

0
23
Photo: Promo

Izložba “Pank portreti dinastije Obrenović“, autora Aleksandra Mladenovića, a u organizaciji Narodnog muzeja Kragujevac i Istorijskog muzeja Srbije otvorena je u Konaku kneza Mihaila u Kragujevcu.

Postavka je koncipirana kao autorska izložba profesora dr Aleksandra Leke Mladenovića koji je, izradio seriju portreta dinastije Obrenović.

Izloženi radovi osmišljeni su kao deo programa osavremenjivanja stalne istorijske postavke u ovom prostoru, putem povremenih tematskih izložbi.

Photo: youtube.com printscreen
Photo: youtube.com printscreen

Aleksandar Mladenović je primenio svoj umetnički senzibilitet i kreativni potencijal na portretno slikarstvo. S obzirom da “pank umetnost” u celini prožima poslednju deceniju njegovog stvaralaštva, on je svoju produkciju usmerio ka ličnom eksperimentu u kome bi portretna umetnost i pank estetika egzistirali istovremeno.

Photo: youtube.com printscreen
Photo: youtube.com printscreen

Serijom portreta članova porodice Obrenović umetnik različitim slikarskim i grafičkim tehnikama istovremeno uspostavlja odnos sa ličnostima prve srpske novovekovne dinastije i ostvaruje njihovu ponovnu komunikaciju sa dvorom u kome su živeli, vladali i umirali kao najličnijim intimnim ambijentom, gotovo posle dva veka.

Pored autora izložbe prof dr Aleksandra Mladenovića u realizaciji postavke su učestvovali kustos izložbe muzejski savetnik kustos Tijana Jovanović- Češka i dizajner postavke kustos Izabela Martinov- Tomović.

Izložba će biti otvorena do 18. februara.

Aleksandar Mladenović/ Photo: Promo
Aleksandar Mladenović/ Photo: Promo

M.B.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime