Autori “Zvezdanih staza” tužli fanove za kršenje autorskih prava

0
38

Paramount Pictures i CBS studio su posle godinu dana pregovora uspeli da se van suda nagode sa fanovima sage “Star Trek”, inače autorima filma “Prelude to Axanar”.

Posle godinu dana od kako su tvorci “Zvezdanih staza” započeli proces protiv sopstvenih fanova zbog filma za koji tvrde da krši njihova autorska prava, objavljeno je da su uspeli da se nagode sa njima van suda.

U decembru 2015. godine Paramount Pictures i CBS studio podneli su tužbu protiv producenta Aleka Petersa zbog njegovih filmova “Axanar” i “Prelud to Axanar”, koje su finansirali fanovi serije, a u kojima je, kako tvrde, iskoristio elemente iz serijala “Star Trek”, kao što su set na kojem su snimani filmovi, likovi, rase likova i teme za koje nije imao autorska prava.

Star Trek/ Photo: imdb.com
Star Trek/ Photo: imdb.com

Međutim, njihova borba je posle godinu dana ipak završena nagodbom van suda i zajedničkim saopštenjem za javnost.

– Paramount Pictures, CBS studio i režiser filma “Axanar”, Alek Peters sa zadovoljstvom objavljuju da je parnica vođena zbog autorskih prava za filmove “Prelud to Axanar” i “Axanar” završena. Gospodin Peters je prihvatio da je pogrešio i prešao granicu kada su u pitanju oba filma, a da pri tom nije dobio odobrenje studija Paramount Picuters ni CBS – stoji u saopštenju.

Za sada je nepoznato na koji je način Peters ovo kršenje autorskih prava nadoknadio tužiocima, ali je svakako prošao dobro. Da su išli na sud suočio bi se sa novčanom kaznom, čiji bi iznos zavisio od presude. On bi morao da plati ili 1.4 miliona dolara, koliki je bio budžet za njegove filmove, ili 150.000 dolara po svakom liku, temi ili delu odeće koju su glumci nosili u filmovima.

Peters je na početku pokušao da se brani izgovorom da su filmovi snimljeni tako da se korišćenje elemenata iz serijala “Star Trek” graniči sa kršenjem autorskih prava, ali da tu granicu nisu prešli. Međutim, sudija koji je dobio slučaj odbio je da prihvati to objašnjenje kao argument.

Star Trek/ Photo: imdb.com
Star Trek/ Photo: imdb.com

Kao deo nagodbe Peters je takođe pristao da napravi korenite promene u svojim filmovima. On je obećao da će se u budućnosti držati pravilnika vezanog za pravljenje filmova, koji su ove filmske kuće objavile u junu 2016. godine, pošto su fanovi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog tužbe podnete protiv ovog režisera.

U pravilniku stoji da svaki film koji fanovi žele da snime može da ima budžet visok maksimalno 50.000 dolara, dok je budžet za Petersove filmove iznosio skoro 1.4 miliona dolara, kao i da maksimalna dužina trajanja filma može biti samo 15 minuta.

Jedno od pravila je i da je tvrocima filma dozvoljeno da koriste kostime, čije bi korišćenje moglo da bude kršenje autorskih prava, ali samo ako je roba markirana, a ne kopija ili imitacija.

I.N./ Izvor: rollingstone.com

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime