Home»Muzika»Homeland»Biseri Veletanlić nagrada za životno delo na Nišvilu

Biseri Veletanlić nagrada za životno delo na Nišvilu

4
Shares
Pinterest Google+
Bisera Veletanlić/Photo: YouTube preintscreen
Bisera Veletanlić/Photo: YouTube preintscreen

Tradicionalna nagrada za životno delo, koju Nišvil džez festival (Nišville jazz festival) dodeljuje zaslužnim domaćim muzičarima, ove godine će biti uručena legendarnoj srpskoj pevačici Biseri Veletanlić, saopštili su organizatori festivala.

Bisera Veletanlić je, osim toga što je i dalje jedno najvećih imena zabavne muzike na ex-Yu prostorima, sigurno i jedna od najoriginalnijih džez pevačica na Balkanu, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se ističu njene izuzetne vokalne sposobnosti i sposobnost prilagođavanja različitim muzičkim idiomima.

Organizatori su najavili i da će Bisera Veletanlić otvoriti Nišvil džez festival koji počinje 10. avgusta.

Karijera za poštovanje

Bisera i Senka Veletanlić/Photo: Wikipedia. Stevan Kragujević
Bisera i Senka Veletanlić/Photo: Wikipedia. Stevan Kragujević

Bisera Veletanlić prvi put je pevala javno 1960. godine u jednoj od emisija “Mikrofon je vaš”. Na zagrebačkoj TV debitovala je 1963. godine u duetu sa sestrom Senkom, a zatim je još dva puta snimala za emisiju “Muzički TV magazin“. Često je nastupala na zabavnim priredbama Produkcije gramofonskih ploča RTB.

U svojoj bogatoj muzičkoj karijeri snimila je veliki broj nezaboravnih pesama, koje su obeležile čitav jedan preriod u jugoslovenskoj muzici. Bila je aktivni učesnik, i redovno je odnosila prve nagrade stručnog žirija na festivalima “Opatija”, “Vaš šlager sezone”, “Beogradsko proleće”, “Zagrebfest”, “Split”, “MESAM”, a nastupala je i na domaćim izborima za Pesmu Evrovizije. Najuspešniju saradnju ostvarila je sa Kornelijem Kovačom i drugim beogradskim autorima, a snimala je i sa Arsenom Dedićem (“Prozor”, Vaš šlager sezone ’74, “Što još nikom’ nismo dali” – MESAM ’88)) i Goranom Bregovićem (“Šta ću, nano, dragi mi je ljut” – Hit parada ’75).
Osim muzikom, Bisera Veletanlić bavila se i glumom (filmovi i TV serije – npr. “Ljubavni život Budimira Trajkovića”) i slikarstvom. Njen muzički stil može se opisati kao mešavina velegradskih šansona, domaćih šlagera i džeza. Sa kolegom Zaforim Hadžimanovim ima sina Vasila, koji je jedan od najuspešnijih srpskih džez muzičara.

Izvor: Beta/HL

Previous post

Opasno zabavno… Poznate face imitiraju druge poznate face u emisiji Grema Nortona. A ovo je još i The Best Of

Next post

"Lonely Boy" Stiv Džons: Pitao sam se da li da otkrijem sve Sex Pistols tajne... a onda sam rekao sebi "Zajebi, šta te briga"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *