Home»Knjige»Razgovori u knjižari… Promocija romana “U zoni” Lamije Begagić

Razgovori u knjižari… Promocija romana “U zoni” Lamije Begagić

4
Shares
Pinterest Google+

U okviru programa “Razgovori u knjižari”, u holu Doma omladine Beograd pored knjižare “Beopolis” 17. januara biće predstavljen roman “U zoni” sarajevske prozaistkinje, urednice i novinarke Lamije Begagić.

Na promociji će pored autorke govoriti i Dejan Ilić ispred beogradske izdavačke kuće Fabrika knjiga dok su moderatori Bojan Marjanović i Tijana Spasić.

– Nije tačno da sve srećne porodice liče jedna na drugu, jer je porodica iz romana ”U zoni” srećna na jedan poseban način – objašnjava izdavač u propratnom tekstu, dodajući da reč “porodica” tek delimično ima veze sa krvnim srodstvom od koga je daleko važnija uzajamna bliskost.

Posle antologijske priče “Put u out”, reč je o još jednom prikazu ljubavne veze između dve devojke, koji je ovaj put razrađen u velikoj formi.

Lamija Begagić

u yoni 1 Lamija Begagić (Zenica, 1980) diplomirala je južnoslavenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Autorka je dve zbirke kratkih priča – “Godišnjica mature” (Rende, 2005) i “Jednosmjerno” (Fabrika knjiga, 2010) i priručnika “Furam feminizam” namenjenog devojčicama u osnovnim školama u koautorstvu s Marinom Veličković (Sarajevo, 2016). Urednica je i pokretač magazina za predškolce i prvake “Kolibrić”, kao i članica redakcije magazina za pravednije obrazovanje “Školegijum”. Aktivno piše i za nekoliko časopisa i portala u regiji: Urban Magazin, Vox Feminae, lgbti.ba… Za svoj književni rad dobila je nekolicinu priznanja i nagrada, među kojima i nagradu Fondacije “Farah Tahirbegović”. Živi i piše na relaciji Sarajevo-Bratislava.

Motiv lezbejske ljubavi kao oblika života na margini autorka uvezuje sa iskustvom odrastanja u maloj sredini, daleko od svih centara, bavljenjem “rodno netipičnim sportom”, koji je uz to i po sebi marginalan (stoni tenis), te privrženošću životinjama.

– U najvećem delu romana dobijamo pogled iznutra, kroz pripovedanje o usponima i padovima jedne dugogodišnje ljubavne veze, dok su tek odabrani momenti ostavljeni za teme kao što su autovanje pred porodicom ili strah od mudžahedina u posleratnoj Zenici. Srećan kraj koji autorka podaruje svojim junakinjama nada je u mogućnost promene i osvajanja slobode izbora u sopstvenom okruženju – ističu iz izdavačke kuće Fabrika knjiga.

Previous post

ŽELITE U GLUMCE... Nova audicija u DADOVU je već 21. januara

Next post

Dočekasmo… Diskografski povratak Rodžera Votersa. Ali stvarno…

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *