Deseti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf od 14. do 19. u Drvengradu

0
72
Emir Kusturica/ Photo: ASAC
Emir Kusturica/ Photo: ASAC

Deseti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf održaće se od 14. do 19. januara 2017. godine u Drvengradu na Mokroj Gori, u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grada i TNSO.

Kao i prethodnih godina, festival je posvećen budućim filmskim stvaraocima i velikanima svetskog autorskog filma.

Takmičarski program 10. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf sastojati od dvadeset dva filma domaćih i inostranih autora. Za festivalske nagrade, Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, takmičiće se filmovi mladih režisera iz Bugarske, Danske, Izraela, Irana, Libana, Mađarske, Moldavije, Nepala, Portugala, Rusije, Singapura, Republike Srpske, Srbije, Ukrajine, Hong Konga, Crne Gore, Čilea, Švajcarske i sa Filipina.

vizual-kustendorf-2017

Međunarodni žiri čine predsednica žirija Glin Jan, književnica i scenaristkinja, Kristijan Valsamidis, advokat u industriji zabave i stručnjak za ekonomiju filma i Nikola Ležaić, režiser, dok će o nagradi “Vilko Filač“ za najbolju fotografiju odlučivati direktori fotografije Ištvan Borbaš i Mišel Amatje.

Na konkurs je pristiglo blizu 500 filmova a za selekciju takmičarskog programa bili su zaduženi Maja Kusturica, Svetolik Mića Zajc i Marko Milosavljević.

Savremene tendencije prikazaće neke od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije a koje će predstaviti njihovi autori – gosti festivala, na radionicama nakon projekcija. Filmovi koji će biti prikazani: “Žena koja je otišla”, prošlogodišnji pobednik Venecijanskog filmskog festival, “U krevetu sa Viktorijom“ koji će na Kustendorfu predstaviti glumica Viržin Efira, “Cveće zla”, dobitnik nagrade za Najbolju režiju na Šangajskom filmskom festivalu, “De Lan“, pobednik Šangajskog filmskog festival, “Duša na struni“  i “Na mliječnom putu“ Emira Kusturice.

https://www.youtube.com/watch?v=LcSGNDIB1pY&list=PLtFmQ798Z3ITMse2kIOnXW7BNesg7tPnA

U okviru ovogodišnjeg Kustendorfa uvedena je nova programska celina koja će predstaviti posetiocima i gostima festivala dugometražna ostvarenja mladih autora koja su osvajala priznanja i bila u nominacijama međunarodnih filmskih festivala. Ovi autori su ranijih godina sa svojim kratkometražnim ostvarenjima, učestvovali u takmičarskom programu Kustendorfa.

Rediteljka Elica Petkova na prošlogodišnjem Kustendorfu učestvovala je u takmičarskom programu a ove godine se vraća sa svojim dugometražnim filmom “Žalejka“ za koji je nagrađena specijalnim priznanjem Berlinskog filmskog festivala Generacija 14 plus.

U okviru celine Novi autori biće prikazani i filmovi: “Svi severni gradovi“ koji je režirao višestruko nagrađivani mladi reditelj Dane Komljen, “Stari kamen“, film nagrađen na filmskim festivalima u Stokholmu i Torontu koji je režirao Džoni Ma kao i film “Nedeljivo“ italijanskog reditelja Edoarda De Angelisa, dobitnika četiri priznanja Venecijanskog filmskog festivala.

Ovogodišnja retrospektiva biće posvećena Gordanu Mihiću, scenaristi čiji je opus obeležio i usmerio domaću kinematografiju. U okviru ove celine biće prikazani filmovi Živojina Pavlovića “Kad budem mrtav i beo“ i “Buđenje pacova“,  “Vrane“ koje su režirali Gordan Mihić i Ljubiša Kozomara, “Mehanizam“ Đorđa Milosavljevića i “Crna mačka, beli mačor“. U ovom programu će biti prikazani filmovi Lava Dijaza, specijalnog gosta Kustendorfa.

Svake večeri, posle projekcija i radionica, koncerti muzičkih grupa upotpuniće čuveni noćni život Kustendorfa. Za dobru atmosferu na prvoj večeri festivala biće zaduženi Emir Kusturica i TNSO uz Adama Stinga i Novosadski Big Bend orkestar. Muzički program obogatiće i svetski proslavljena bluz-džez gitaristkinja Ana Popović, srpski rok bend Van Gog i argentinsko-kolumbijski ska pank sastav Če Sudaka.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime