SKUPO, SKUPLJE, BREXIT… Džejmi Oliver zbog izlaska Britanije iz EU zatvara šest restorana

0
35
Džejmi Oliver/Photo; facebook@jamieoliver
Džejmi Oliver/Photo; facebook@jamieoliver

Čuveni britanski kuvar Džejmi Oliver najavio je da će zatvoriti više restorana svog lanca Džejmiz italijan (Jamie’s Italian) u Velikoj Britaniji, a kao glavni razlog navodi odluku Velike Britanije da istupi iz EU što je dovelo do poskupljenja sastojaka za italijanska jela koja priprema

Biće zatvoreno šest restorana, između ostalog i oni u Aberdinu u Škotskoj i u Londonu, kod katedrale Svetog Pavla.

– Svaki vlasnik restorana zna da je na tržištu situacija teška i da su pritisci i neizvesnosti nakon odluke o Bregzitu dodatno otežale situaciju – objasnio je u saopštenju direktor Džejmiz italijana Sajmon Blagden.

Zatvaranja će ugroziti 120 radnih mesta, što je manje od pet odsto zaposlenih u ovom lancu, naveo je Blagden, koji je obećao da će radnicima ponuditi druga radna mesta u grupi.

Kao razloge za zatvaranje dela restorana osim poskupljenja sastojaka navodi se i trošak za obuku zaposlenih i pad posećenosti.

Od odluke Britanaca da istupe iz EU na referendumu 23. juna 2016, britanska funta je osetno izgubila vrednost u odnosu na evro, što je dovelo do rasta cena uvoznih proizvoda.

Džejmiz italijan će nastaviti da se razvija u inostranstvu, sa planom da pokrene 22 nova restorana sa partnerima, navode u ovoj grupi.

Džejmi Oliver sada ima 42 restorana Džejmiz italijan u Velikoj Britaniji, a njegovo ime nosi i 36 restorana u inostranstvu.

Izvor: Beta

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime