Home»Film»Film o čuvenom džez gitaristi Đangu Rejnhartu otvara Međunarodni filmski festival u Berlinu

Film o čuvenom džez gitaristi Đangu Rejnhartu otvara Međunarodni filmski festival u Berlinu

6
Shares
Pinterest Google+
Film Đango/Photo: Promo
Film Đango/Photo: Promo

Međunarodni filmski festival u Berlinu otvoriće francuski film “Đango” o slavnom džez gitaristi Đangu Rejnhartu, režisera Etijena Komara.

Organizatori festivala najavili su da je svetska premijera filma “Đango” zakazana za 9. februar, tokom prve večeri festivala.

Ovo je prvo filmsko ostvarenje francuskog režisera Etijena Komara, koji se proslavio kao scenarista i producent filmova “Of Gods and Men” i “My King”.

Priča o virtuozu sa tri prsta

Đango Reinhardt/Public
Đango Reinhardt/Public

Belgijski džez muzičar Jean Baptiste Reinhart, poznat pod nadimkom Đango, rođen je 23. januara 1910. godine. Većinu mladosti proveo je u ciganskom naselju u blizini Pariza, svirao je violinu i gitaru i nastupao po pariskim plesnim dvoranama.
U 18. godini Reinhart je povređen u požaru koji je zahvatio prikolicu u kojoj je živeo sa svojom prvom ženom, tako da su dva prsta na njegovoj levoj ruci izgoreli do te mere da su se stopili u jedan. Hirurškom intervencijom, prsti su razdvojeni, ali ih više nije mogao koristiti za sviranje gitare. Odlučan da nastavi da se bavi muzikom, Reinhart je osmislio novi način sviranja akorda za koji su mu bili dovoljna preostala tri prsta.
1943.godine, sa violinistom Stefanom Grapelijem osniva Quintet Hot Club de France. Početak drugog svetskog rata zatekao ga je na turneji po Velikoj Britaniji, ali se on odmah vratio u Pariz, a rat je za razliku od mnogih drugih Roma, koji su odvedeni u nacističke koncentracione logore i ubijeni, preživeo bez većih problema. 1943. se ponovo oženio sa Sofi Zigler, sa kojom je imao i sina Babik Reinharta, koji je takođe postao slavan gitarista. Posle rata, Reinhart se ponovo udružuje sa Grapelijem u Britaniji, i odlaze ne turneju po SAD, gde su bili uvodna tačka za Djuka Elingtona, svirajući u Karnegi holu. Povukao se 1951. u gradić Samois na Seni i 16. maja 1953. preminuo je od moždanog udara.

Radnja filma se odvija 1943. godine u Parizu pod nacističkom okupacijom. Direktor festivala Diter Koslik rekao je da stalna opasnost, borba i zločini počinjenji protiv porodice gitariste nisu mogli da ga nateraju da prestane da svira.

Žiri kojim predsedava holandski režiser Pol Ferhofen, proglasiće 18. februara dobitnika ovogodišnjeg Zlatnog medveda.

HL

Previous post

Hrabrost, ludost ili samo radost... Dženet Džekson postala mama u pedesetoj

Next post

Fatman is back! DJ set FATMAN'S CHOICE 5 u Makedonskoj 21

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *