NEMA KRAJA LOŠIM VESTIMA: Nema više Žuge iz kultne pesme “Zabranjenog pušenja”

0
40
Balada o Pišonji i Žugi/Photo: YouTube printscreen
Balada o Pišonji i Žugi/Photo: YouTube printscreen

Nema kraja lošim vestima u 2016. Napustili su nas mnogi poznati muzičari, a 30. decembra i junak opevan u pesmi koja je obeležila mladost mnogim rođenim 70-ih i 80-ih godina prošlog veka.

U Metkoviću je u 52. godini iznenada preminuo Predrag Žustrić – Žuga, onaj Žuga o kom su u pesmama “Balada o Pišonji i Žugi”, i “Pišonja i Žuga u paklu droge” pevali u Zabranjenom pušenju.

Hrvatski “Večernji list” je prošle godine napravio veliki intervju sa Žugom, u kom se on prisetio opevanog događaja, kada su pokojni Jasmin Nišić-Pišonja i on ukrali autobus.

– Sejo Sexon je morao da promeni tekst kako ga tadašnja milicija ne bi tužila. Često su me ljudi pitali zašto smo ukrali taj kasetaš, a mi ga nismo ukrali. Istina je da smo se napili i krenuli da se provozamo. Znali smo da iza vrata ima dugme kojom se ona otvaraju, jer nam nije bilo prvi put da smo tako ulazili u autobus. Krenuli smo od mesta na kom je današnji hotel Holiday In, a zaustavili su nas između Hadžića i Pazarića. Nismo ni došli do Bradine, kako pevaju u pesmi. Tu su nam napravili barikadu u koju smo udarili i autobus se ugasio – prisetio se tada Žuga događaja iz 1981. kada je on imao 17 godina, a Pišonja 15.

– Bila su to druga vremena. Kad napraviš nešto tako, pa te milicija dobro “izbuba”, onda završiš u zatvoru pa ti dođu otac i majka i kukaju. Bila je to za njih velika sramota. Govorili su mi: ‘Ćuti, nemoj da iko sazna’. Međutim, kad je izašla pesma, vikali su za nama po gradu – evo Pišonje i Žuge. Onda mi je tek majka “sela na glavu” i vikala: ‘Kuku meni sramote’ – ispričao je Žuga.

– Meni su u školi skratili prezime, pa sam postao Žuga. A Pišonju smo zvali Šonjo, dok nismo saznali za zanimljivu priču – objasnio je Žuga.

[infobox title=’Snimaju se film i TV serija o Pišonji i Žugi’]

Balada o Pišonji i Žugi/Photo: YouTube printscreen
Balada o Pišonji i Žugi/Photo: YouTube printscreen

U BiH se snima film “Balada o Pišonji i Žugi”, a premijera se očekuje na jesen sledeće godine. Igrani film i tv seriju režiraju Jasmin Duraković i autor kultne pjesme Davor Sučić – “Sejo Sekson”. Scenario pored Seje Seksona, potpisuje beogradski pisac i dramaturg Vladimir Đurđević, dok glavne uloge u filmu, između ostalih, igraju Dino Sarija (Žuga) i Ivan Đorđević (Pišonja). Amilu igra beogradska glumica Jelena Gavrilović, a ostale večne heroje sarajevskog asfalta igraju Emir Hadžihafizbegović, Haris Burina, Saša Petrović, Goran Navojec, Ivo Gregurević…[/infobox]- Jasmin je bio iz mešanog braka i išao je crkvu. Krštena kuma mu je bila iz Australije i jednom je došla da ga poseti. Igrali smo fudbal, a njemu se strašno piškilo. Došla je ta kuma i počela da ga grli jer ga nije dugo videla. Jasko je vikao da ga pusti i pritom se upiškio u gaće. Tako je Šonjo postao Pišonja. U početku mu je to smetalo, ali kasnije se navikao. On je pomalo i sam kriv za to, jer kad bi god neko u gradu viknuo: ‘Pišonja’, on bi se okrenuo i rekao ‘Majku ti…'”

Kazao je da mu je lakše bilo da ga zovu Pišonja nego Jasko. Žuga je bio penzionisani hrvatski vojnik, a od sredine devedesetih živeo je u Metkoviću gde se brinuo o staroj majci.

Jasko ili Pišonja poginuo je 1992. u Sarajevu. Juče mu se “negdje gore, gdje se smije mjesec žuti”, pridružio i njegov stari prijatelj.

 

Izvor: Večernji.hr

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime