Kako se Cane Partibrejkers našao na omotu “Distorzije” Električnog Orgazma…

0
163

Električni orgazam koncertom 23. decembra u Domu omladine Beograda obeležiće 30 godina “Distorzije”, a upečatljiv omot kultnog albuma krije neke zanimljive detalje kao što je prisustvo pevača Partibrejkersa Zorana Kostića-Caneta.

distorzija-ova

Slikar i dizajner Radovan Hiršl (1946-2015) uradio je 1986. ilustraciju za omot “Distorzije”, pamteći koncert Električnog orgazma održan par godina ranije u prostoru DOK-a, gde je Cane stojeći u prvom redovima povukao u publiku klavijaturistu Ljubu Đukića.

– Cane je povukao Ljubu, pa sam i ja skočio za njim u publiku. Imao sam maramu oko vrata i neko je u gužvi i sveopštem ludilu pokušavao da je skine. Mali problem je bio što je marama vezana, tako da sam počeo da se gušim jer me ta osoba bukvalno davila – priseća se Srđan Gojković – Gile.

Frontmenu Električnog orgazma je “u toj krajnje za***anoj situaciji” jedino bilo preostalo da iz poluokreta pesnicom u glavu zvekne tu osobu, što je “srećom upalilo i stisak je popustio”.

Osim Caneta, koji je ovekovečen u desnom uglu ispod doboša i kostura kako gleda iz publike Električni orgazam, na omotu je pored bubnjara Goran Čavajde-Čavketa (1960-1997) naslikan njegov mlađi brat Saša Čavajda ( sa bradom i cigarom u ustima).

– Sale je u to vreme stalno čučao pored bubnjeva na koncertima pošto je Čavke prilično divlje svirao i stalno su se rušili neki delovi bubnja. Onda bi bata Sale to sve popravljao i vraćao na svoje mesto. To je naravno ostalo Radovanu u sećanju pa je naslikao Saleta na omotu – kaže Gile.

Hiršl je na omotu naznačio i svoje prisustvo u vidu crvenog kostura jer je, kako ističe Gojković, “voleo da slika đavole i kosture, a ovaj kostur pored Čavketa je Radovanov potpis”.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime