Dani Zorana Radmilovića: “Zoranov brk” Aleksandru Krstiću

0
30
Photo: Facebook @pozzoranradmilovic

Druge večeri festivala Dani Zorana Radmilovića publika je imala priliku da pogleda predstavu “Herostat” u režiji Irfana Mensura po tekstu ruskog autora Grigorija Gorina a u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta iz Niša.

Po oceni stručnog žirija, nagrada “Zoranov brk” je dodeljena Aleksandru Krstiću za ulogu Kleona. Prema rečima reditelja, ova predstava, koja je potpisana kao tragikomedija, upozorava na jedan sarkastičan način.

– Ova predstava je predstava opomene, ovo je predstava naše histerije koju mi živimo i predstava o svim Herostratima koji nas danas okružuju, a i sutra će. Naši Herostrati nemaju šta da zapale, ali postoje drugi načini da izađu iz svojih malih, jadnih života, naravno, na pogrešan način – objašnjava Irfan Mensur ne skrivajući radost što je njegova predstava uvrštena u ovogodišnju selekciju – Bitno je doći na Dane Zorana Radmilovića i učestvovati na jednoj ovakvoj manifestaciji.

Priča prati grčkog trgovca Herostrata koji je 356. godine pre nove ere spalio Artemidin hram, jedno od sedam svetskih čuda, a u težnji da dostigne slavu i besmrtnost. I umesto da bude kažnjen i zaboravljen, zločinac započinje svoj društveni uspon. Tako počinje priča o večitoj borbi dobra i zla, primerena za sva vremena i sve prostore.

Photo: zoranradmilovic.org.rs
Photo: zoranradmilovic.org.rs

Ovo je priča o manipulaciji novcem, moći i vlašću, koja kroz vekove stihijski razara celo čovečanstvo. Iako napisana 1972. godine ona je i dalje aktuelna i objašnjava da onog trenutka kada želiš da promovišeš svoju nemoć i primitivizam, postaješ Herostrat. Herostrat, po kojem je delo dobilo naziv, nije samo mladić nepoznatog porekla koji je spalio Artemidin hram već je i simbol za sve ljude koji iz anonimnosti žele da izađu na pogrešan način.

– Ova nagrada mi puno znači pogotovu što je jedna od prvih nagrada inače, a više od toga je to što sam ovde bio u angažmanu od 1998. do 2000.godine, tako da mi je mnogo drago što sam baš ovde dobio tu lepu i prestižnu nagradu. Veoma sam prijatno iznenađen. Svakom glumcu je velika čast da dobije ovo priznanje i ovu nagradu. Baš sam nekako srećan – izjavio je Aleksandar Krstić.

Treće večeri 25. festivala Dani Zorana Radmilovića u Zaječaru na programu je predstava “I konje ubijaju, zar ne?, koju je po dramatizaciji Milice Konstatinović režirao Boris Todorović.

Photo: zoranradmilovic.org.rs
Photo: zoranradmilovic.org.rs

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime