Vojin Ćetković je Laza Kostić u Šotrinom filmu “Santa Maria della Salute”

0
569
Oglasi
 "Santa Maria della Salute" / Photo: imdb.com
Santa Maria della Salute / Photo: imdb.com

Prema naslovu najlepše ljubavne pesme u srpskoj književnosti  i posle tri godine rada na scenariju, reditelj Zdravko Šotra je snimio film koji će dočarati burnu životnu priču nešeg velikoog esejiste i pesnika Laze Kostića.

Film “Santa Maria della Salute” prati epohu romantičarskog doba koje je obeležio život i delo Laze Kostića, a pre svega neostvarenu ljubav sa mnogo mlađom Lenkom Dunđerski.

Priča o Lazi počinje u Veneciji, pred crkvom Santa Maria della Salute, zbog koje se pesnik u mladosti pesmom ljutio na dužda što je za gradnju te crkve posekao silne šume u našim krajevima.

Ovo je emotivna ispovest o najvećoj srpskoj ljubavnoj priči, o odnosu najvećeg pesnika srpske književnosti i mlade, učene, lepe Lenke Dunđerski.

Film nas vodi kroz život i unutrašnju borbu velikog i “drukčijeg” čoveka, pesnika, prevodioca, doktora prava, novinara…

U poznom dobu, Lazi će se duh Lenke Dunđerski i crkva Santa Maria della Salute među sobom preplitati i dovesti do stvaranja njegove čuvene pesme.

Santa Maria della Salute / Photo: imdb.com
Santa Maria della Salute / Photo: imdb.com

Film “Santa Maria della Salute” je sniman na lokacijama u Novom Sadu, Subotici, Somboru, na Cetinju, u Boki Kotorskoj i Veneciji.

Svečana premiijera održaće se 20. decembra u 20:30 časova u Sava Centru, dan kasnije u bioskopu “Arena Cineplex” u Novom Sadu, a potom i u svim većim bioskopima u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Lik Lenke Dunđerski tumači Tamara Aleksić, dok slavnog Lazu Kostića igra Vojin Ćetković. Ostatak glumačke ekipe čine: Nebojša Ilić, Aleksandar Berček, Dejan Lutkić, Sloboda Mićalović, Aleksandar Đurica, Nebojša Dugalić, Joakim Tasić, Nela Mihajlović, Srdjan Timarov, Miki Krstović, Svetlana Bojković, Nebojsa Kundačina, Radoje Čupić, Milica Grujičić, Tihomir Stanić… 

Direktor fotografije je Veselko Krčmar. Autor muzike Vojkan Borisavljević, kostimograf Ivanka Krstović, scenograf Dejan Anđelković, montažer Petar Putniković, a izvršnu produkciju potpisju Dragan Đurković i Dejan Lutkić.

Film “Santa Maria della Salute” su realizovali RTS i Visionteam, dok je distributer Art Vista.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime