DA, ON JE BIO NETKO… Preminuo Esad Arnautalić, osnivač grupe Indeksi

0
155
Oglasi
Indeksi/Photo: printscreen
Indeksi/Photo: printscreen

Osnivač legendarne ex-YU grupe Indeksi Esad Arnautalić preminuo je u Sarajevu. Vrsni muzičar, kompozitor i dirigent preminuo je posle duge i teške bolesti.

Arnautalić je utemeljio festivale “Vaš šlager sezone”, “Mali šlager”, “Prvi aplauz” i “Dečji šlager”. Dirigovao je na tri takmičenja za pesmu Evrovizije. On je okupio muzičare na projektu “Muzika raspoloženja”. Autor je značajnih muzičkih dela za pozorište, film i televizijske serije, među kojima su najpoznatije teme za igrane filmove “Miris dunja”, “Ovo malo duše”, “Azra” i “Savršeni krug”.

Esad Arnautalić je rođen 28. februara 1939. u Sarajevu. Početkom 60-ih počinje da radi na Radiju Sarajevo kao muzički urednik i producent i postaje jedan od ključnih muzičkih stručnjaka koji su svojim zahtevima da se lokalni mladi autori počnu baviti autentičnim autorskim stvaralaštvom, umesto tadašnjeg uobičajenog kopiranja i prepeva svetskih pop hitova, širom otvorili vrata prvoj generaciji buduće sarajevske pop škole.

Najdugovečnija sarajevska pop-rok grupa Indeksi osnovana je 1962.godine. Svi članovi bili su tada studenti, pa je tako i dobila naziv. Dve godine kasnije, Davorin Popović postaje njihov pevač, i njegov glas će ostati prepoznatljivi zaštitni znak Indeksa tokom sledećih decenija. 1967. godine im se pridružuje Kornelije Kovač i donosi svoje kompozicije, pa grupa sve više izvodi sopstveni, autorski materijal. Kornelije se kratko zadržao u Indeksima, i imali su uspešan nastup na Opatijskom festivalu 1968. godine sa pesmom “Jutro će promijeniti sve”.

Indeksi/Photo: printscreen
Indeksi/Photo: printscreen

Umesto Kornelija, dolazi Đorđe Novković, a Indeksi snimaju čuvenu pesmu “Plima”. Slede uspesi sa pesmama “Da sam ja netko” i “Sve ove godine”.

1973. Indeksi prave muzički zaokret, napuštaju avangardni rok i okreću se neobaveznim, komercijalnim šlagerima. Nastupaju na festivalima, osvajaju nagrade svojim tadašnjim hitovima :”Predaj se srce”, “Ti si mi bila naj, naj”, “Volim te”, “Moja Hana”, “Bacila je sve niz rijeku”… 1978. godine, posle 16 godina postojanja,objavili su svoj prvi studijski-antologijski album “Modra rijeka”, na stihove pesnika Maka Dizdara. Omot je uradio slikar Mersad Berber, a stihove “Modra rijeka” i “Zapis o zemlji” govorio je Fabijan Šovagović. To je izuzetno, progresivno autorsko delo, perfektno odsvirano i otpevano. Od ukupno osam melodija na albumu, šest je komponovao Slobodan Bodo Kovačević i dve Fadil Redžić – “Blago” i “Slovo o čovjeku”.

https://www.youtube.com/watch?v=CIzQACF0oXQ

Iako nekomercijalna, bez pitkih pesama i pamtljivih refrena, s teškim neparnim taktovima i još težim stihovima, “Modra rijeka” je ipak našla put do publike, koja je prihvatila nove, ozbiljne Indekse, posle godina izvođenja festivalskih veselih pesmica. Kasnije je ploča doživela i dva reizdanja.

Posle ovog albuma, Indeksi se vraćaju lakim notama i festivalima, pa tada nastaju “Ispili smo zlatni pehar”, “Pozovi me na kafu”, “310 poljubaca”, “Pozdravi Sonju”. 1989. godine u filmu “Kuduz” Davorin Popović je otpevao čuvenu pesmu “Žute dunje”, obradu stare sevdalinke “Voljelo se dvoje mladih”. Indeksi su prestali sa radom posle Davorinove smrti, 2001. godine.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime