LEGENDARNI REDITELJ MILČO MANČEVSKI: Autorska dela pritisla je filmska konfekcija

0
41
Milčo Mančevski/Photo: manchevski.com

Radujem se što sam deo smotre autorskih ostvarenja, jer su ona danas više nego ikad pod pritiskom filmske konfekcije, kaže legendarni makedonski reditelj Milčo Mančevski, gost 22. Festivala autorskog filma u Beogradu.

Njegov film “Pre kiše” dobio je 1994. godine brojne nagrade među kojima i Zlatnog lava u Veneciji, a sada Mančevski gostuje u Beogradu, gde sa nemačkim rediteljem Andreasom Dresenom u okviru edukativnog programa Gete instituta – “First Films First” drži master-klasove. On napominje da je autorski film suština kinematografije kao umetničke discipline.

– FAF je regionalno važan festival jer je izbor filmova perfektan, a ljudi koji se staraju o programu su vrlo zabavni – kazao je Mančevski.

On je naglasio da mlade kolege na master-klasovima pre svega uči da moraju biti pošteni prema delu i prema sebi.

– Sugerišem im da govore ono što osećaju i da ne kalkulišu sa stvaranjem eventualnog proizvoda koji će prodati publici. Važno je da film izlazi iz srca autora. Film ne sme da bude produkt neke organizacije ili komiteta koji ima finansijske ili političke potrebe – uveren je Mančevski.

[infobox title=’Malo filmova, mnogo uspeha’]Milčo Mančevski/Photo: manchevski.com Milčo Mančevski/Photo: manchevski.com

  1. Before the Rain (Pre kiše)
  2. Dust
  3. Shadows
  4. Majke
  5. Bikini Moon (post-produkcija)

[/infobox]Rad s mladim ljudima je, dodaje, veliki dar za bilo kog iskusnog reditelja.

– Čitav proces programa Gete instituta – First Films First je dragocen. Kamo sreće da sam ja imao takvu asistenciju u razvoju ideja na početku svog stvaralaštva. Sada predajem na Bruklin Koledžu, a pre toga sam radio sa studentima na Njujork Junivrsitiju i mislim da ja dobijam od studenata isto toliko koliko oni dobijaju od mene. Uvek im kažem da mogu da ih naučim zanatu i da im pomognem da otvore srce – kaže reditelj.

Mančevski kaže da su za njega prošla zauvek lepa vremena devedesetih prošlog veka, kada je, tvrdi, bilo udobno snimati autorske filmove.

– Danas svako može da snimi film ali vas sačekaju na pitanju distribucije zato što svako ostvarenje ne može da uđe u bioskopsku mrežu. Danas je mešanje fikcije dokumentarnog i igranog, dakle realnog i fikcije mnogo više izraženo na filmu nego bilo kad. Svi svakodnevno snimaju male dokumentarce koje postavljaju na društvene mreže. Sa druge strane postoje rijaliti programi koji su zapravo igrana obmana – kazao je Mančevski.

Slavni makedonski reditelj najavio je i svoj novi film.

– Ove godine sam snimao u Njujorku ostvarenje koje se zove ‘Bikini mun’. Uskoro završavam montažu. U filmu igra Kondola Rašad. To je priča o jednoj ženi u Njujorku koja je veoma harizmatična, ali i čudna. Pokušao sam da napravim mali eksperiment o glavnoj junakinji, ali i o snimanju samog filma – otkriva Mančevski.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime