Home»Muzika»BG Filharmonija posle 36 godina u Budimpešti – trijumfalno

BG Filharmonija posle 36 godina u Budimpešti – trijumfalno

5
Shares
Pinterest Google+

Beogradska filharmonija osvojila je Budimpeštu. Za koncert našeg orkestra, pod upravom dirigenta Fabrisa Bolona zajedno sa violinistom Krištofom Boratijem, u čuvenoj Palati umetnosti (MUPA) u Budimpešti 20. novembra vladalo je ogromno interesovanje, pa su ulaznice za ovaj koncert u bile rasprodate do poslednjeg mesta.

Da su uigran tim koji se dobro poznaje i odlično sarađuje, dirigent Bolon i Beogradska filharmonija dokazali su i ovom prilikom, na svom prvom zajedničkom gostovanju van Srbije:

– Veoma sam zadovoljan nastupom koji smo upravo održali, postigli smo veliki uspeh. Beogradska filharmonija je opravdala poziv i dokazala da spada u red najkvalitetnijih evropskih orkestara. Fantastična energija koja je njen zaštitni znak oduševila je znalačku publiku MUPE – koja je veoma važno muzičko mesto – rekao je Fabris Bolon, dirigent raskošne karijere, u međunarodnim muzičkim krugovima jednako slavan na polјu opere i u domenu simfonijske muzike.

Beogradska filharmonija, Photo> Promo
Beogradska filharmonija, Photo> Promo

Beogradska filharmonija je više od 1600 ljudi u prestižnoj MUPI, najpre upoznala sa srpskim muzičkim stvaralaštvom kroz ritam Sedam balkanskih igara za orkestar Marka Tajčevića. Okretne i do detalja iznijansirane, s merom oblikovane i nacionalno obojene Balkanske igre zadivile su mađarsku publiku.

Violinista mlađe generacije Krištof Borati, uz pratnju orkestra Filharmonije izveo je virtuzni Prvi violinski koncert Paganinija i strasnog Ravelovog Ciganina. Kao zvezda u usponu, Krištof Borati je dokazao zbog čega je izabran za umetnika sezone MUPE.

Raskošne i magične melodije “Žar ptice” Stravinskog krunisale su filharmonijski nastup u prestonici Mađarske. Orkestar je nagrađen ovacijama i pozvan na bis kada je izveo okretnu uvertiru “Ruslan i Ljudmila” Glinke, a za sam kraj “Grlicu” iz “Ohridske legende” Stevana Hristića – svog osnivača i prvog šefa-dirigenta.

Posle 36 godina, Beogradska filharmonija se vratila u Budimpeštu, i to kako… Trujumfalno.

Previous post

SHAZAM TOP 10 WORLD, 21.11.2016.

Next post

Monodrama “Kralj magnovenja” gostuje u teatru Le Studio

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *