Festival zelene kulture GREEN FEST 2016. u Domu omladine

0
63
Oglasi
Photo: greenfest,rs
Photo: greenfest,rs

Najbolji i najaktuelniji filmovi o ekologiji i životnoj sredini će se i ove godine naći na repertoaru najznačajnijeg ekološkog festivala u Beogradu u okviru koga će biti čak sedam filmova sa statusom premijernog prikazivanja u Srbiji. 7. Međunarodni festival zelene kulture GREEN FEST održaće se od 15. do 18. novembra u Domu omladine Beograda.

GREEN FEST je manifestacija posvećena ekologiji i zaštiti životne sredine, koja kroz filmske, obrazovne i izložbene programe podstiče kulturu življenja u skladu sa zelenim vrednostima. Ulaz je i ove godine besplatan, ali zbog ograničenih kapaciteta sala u kojima će se odrržavati projekcije potrebno je rezervisati ulaznicu na zvaničnoj stranici festivala www.greenfest.rs.

REVIJALNI FILMSKI PROGRAM:

“Hvatanje Sunca”, 15. novembar  u 18:00 časova i 17. novembar u 16:00 časova

Prva projekcija na festivalu će biti film “Hvatanje sunca” u izvršnoj produkciji Leonarda Dikaprija koji donosi priču o dva čoveka, vizionara, aktiviste i preduzetnika, sa suprotnih krajeva Planete koji dokazuju da “zelena ekonomija” i očuvanje životne sredine mogu da idu “ruku pod ruku” sa sve većim potrebama za energijom narastajuće globalne populacije. Ovaj film vraća veru u budućnost koja može biti apsolutno drugačija od one koju poznajemo, ali i upozorenje koliko možemo da izgubimo ako ne promenimo industriju koja  je najveći zagađivač Plave planete. Režija: Šalini Kantaja (SAD).

“Harmonija sa deponije”, 15. novembar u 20:00 časova i 16. novembar u 16:00 časova

Moderna bajka koja se dešava u stvarnosti, priča koja prikazuje svu moć inovativnosti, predanosti, rada, ali i značaj snova za budućnost pojedinca. “Harmonija sa deponije” prati Reciklažni orkestar Kateure, paragvajske muzičke grupe čiji su instrumenti u potpunosti napravljeni od otpada. Kada priča o njima počinje da se širi putem interneta, orkestar postaje svetska senzacija. Deca iz malog sela dobijaju priliku da sviraju sa velikim svetskim zvezdama, poput hevi metal benda Megadet, ali i pred zvaničnicima Ujedinjenih Nacija u Riju na velikom samitu povodom 20 godina klimatske akcije (Rio+20). Pod vođstvom Favia Ćaveza, orkestar prolazi kroz fascinantan svet muzike i rasprodatih koncerata i arena. Međutim, kada prirodne nepogode zadese njihovu zajednicu, Favio pronalazi načine da sačuva orkestar i probudi novi osećaj nade za njihov grad. Ovaj film je savršeno svedočanstvo moći koju muzika ima, ali i snage koju svaki čovek nosi u sebi. Film je do sada osvojio 21 nagradu na festivalima širom sveta. Režija: Bred Olgud, Graham Tovnslei (SAD).

“Izbor je naš”, 16. novembar u 18:00 časova

Priča koja dolazi iz “kuhinje” Žaka Freska (dobitnik nagrade Ujedinjenih nacija za najbolje urbanističko rešenje – dizajn grada, na konferenciji UN o održivom razvoju “Novus Summit”, 2016), Rokens Meoduz (suosnivač Venus projekta) i Venus projekat nas podsećaju da uprkos današnjem naprednom tehnološkom razvoju, naše vrednosti i uverenja nisu napredovala. Film preispituje i predlaže načine transformacije ljudskog ponašanja i društva u celini, koje možemo da sprovedemo kao pojedinci, zajednice, nacije – kao ljudi, pre svega, kako bismo uz pomoć obnovljivih i inovativnih tehnologija, promenili smer razvoja celokupnog ljudskog društva, koji će biti u funkciji svakog živog bića na planeti. Reditelj i producent: Rokens Meoduz i Joel Holt (SAD).

“Utovareni: Prava cena transporta”, 16. novembar u 20:00 časova

Gotovo 90% robe koju kupujemo proizvodi se na “drugoj strani” sveta, a do nas stiže brodovima. Industrija pomorskog transporta je ključni igrač u svetskoj ekonomiji i predstavlja osnovu modela naše moderne civilizacije. S druge strane, funkcionisanje i propisi u ovoj industriji su veoma nejasni, i skriveni troškovi koji nastaju nas koštaju, sve zajedno. U filmu nalazimo na odgovore poput: Ko vuče konce u ovoj multimilijarderskoj industriji? Do koje mere industrija kontroliše donosioce zakona? Kako utiče na životnu sredinu? Kakav je život modernih mornara? Reditelj i producent: Denis Delestrak (Španija).

“Samo ti jedi: Priča o bacanju hrane”, 17. novembar u 18:00 časova

Skoro polovina proizvedene hrane se ne koristi za ishranu, već završava na deponijama. Reditelji i ljubitelji dobre hrane, Džen i Grant, kroz film istražuju zašto se hrana baca – od farmi, preko prodajnih lanaca, do naših frižidera. Da li tako mora biti? Zašto kupujemo hranu, a onda je bacamo? Da li smo opsednuti datumom isteka roka, savršenim izgledom i oblikom voća i povrća, veličinom porcije? Režija: Grant Baldvin (Kanada).

“Kuvanje odbačene hrane”, 17. novembar u 20:00 časova

Jedan od “najuksunijih” filmova na festivalu prati reditelja, aktivistu i kuvara Davida Grosa na putovanju kroz Evropu, na kojem učimo šta se sve baca od hrane i koji su to razlozi. Na svom putu, on upoznaje i mnoge ljude koji se takođe bore da se smanji bacanje hrane kroz različite inicijative i projekte, ali i ljude koji su spremni da sa njim kuvaju i rade na promeni svojih navika. Svi obroci pripremljeni u filmu su napravljeni od hrane koja bi završila u kanti. Režija: David Gros (Austrija).

“Nacija tukana”, 18. novembar u 16:00 časova

Priča koja je obišla svet i dotakla srca mnogih, jedan od filmova koji svedoči o brutalnosti, ali i velikom srcu čoveka. Film prati Greciu, tukana koja je usled zlostavljanja ostala bez velikog dela kljuna I postala nemoćna za samostalan život u divljini. U nameri da spasu život ovoj ptici, veliki tim entuzijasta, nakon mukotrpnog rada, uspeva da napravi protezu upotrebom tehnologije 3D štampanja. Režija: Paula Hereida (SAD).

“Ravnica bez ptica?”, 18. novembar

Kako je organizovan i ko kontroliše lov na grlice i prepelice? Dokumentarni film “Ravnica bez ptica?” u potrazi za odgovorima prati aktiviste Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS). Njihova otkrića su zapanjujuća – koristeći nelegalne audio zamke, svake godine u Srbiji se ubije na desetine hiljada ovih ptica. Nadležni lovočuvari, lovni inspektori, predstavnici policije kao i državne službenike koje smo snimili najčešće okreću glavu od ovog problema. Kao da ih nije briga da li će Ravnica ostati bez ptica? Režija: Dragan Gmizić|(Srbija).

“Žeđ u svetu”, 18. novembar u 18:00 časova

Ovaj dokumentarni film je sniman u dvadesetak zemalja i ilustruje na koji način voda kao izvor života može biti razlog za izbijanje sukoba. Prirodne katastrofe, ekstremni klimatski uslovi ali i manjak finansijskih sredstava jos više opterećuju populacije koje se svakodnevno bore za pristup vodi i trajno upravljanje ovim resursom. Režija: Jan-Artis Bertran (Francuska).

“Seme: Neispričana priča”, 18. novembar u 20:00 časova

https://www.youtube.com/watch?v=b7fjRZQJXmc

Pravi borci protiv genetski modifikovanih organizama (GMO) su ljudi koji čuvaju možda najvrednije nasleđe – raznovrsnost semena koja postoje I hrane svet hiljadama godina. Film “Seme” nam otkriva kako smo izgubili gotovo 94% raznovrsnosti semenja mnogih vrsta u poslednjih 70 godina, zašto je do sada preko 250 000 farmera u Indiji izvršilo samoubistvo, i kako nam budućnost i zdravlje klize iz ruku. Režija: Džon Bets, Tagart Siegel (SAD).

16, 17 i 18. novembra u podnevnom terminu u okviru obrazovnog programa, biće prikazivan nagrađivani film “U trci sa izumiranjem”, oskarovca Luija Sajhojosa (“Zaliv”), koji koristi vrhunsku opremu i tehnologiju, umetnike i aktiviste, u nameri da razotkrije nikada, do sada, viđene slike koje pokazuju stepen ugroženosti vrsta i njihovog masovnog izumiranja. Na putu otkrića su mnogi uzeli učešće, poput Ilona Maska sa specijalnim modelom Tesla automobila za ovaj film ili Leilani Munter – devojke koja je svoju diplomu biologa zamenila trkačkim automobilom.

Ovogodišnji festival se održava uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu, Francuske ambasade i Francuskog Instituta, Delegacije Evropske unije i EU info centra, Fondacije Hajnrih Bel, Regionalnog centra za životnu sredinu i Evropske Mreže za klimatsku akciju, kao i mnogobrojnih partnera i prijatelja.

Festivalske vesti možete da pratite i na FB stranici www.facebook.com/GreenFest.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime